tisdag, februari 05, 2019

Förstår vi vilka vi är?

En annan fråga Susanna Popova ställer handlar om religionens intolerans. Finns sådan intolerans kvar i vårt mångkulturella land?

Gönder besvarar frågan jakande, men motiverar det annorlunda. Han menar att det snarare beror på den "mänskliga naturens instinktiva behov av att se sin egen uppfattning som bättre än andras." När hörde du någon, säger någon, argumentera med hjälp av den mänskliga naturen? Jag bara frågar.

Men Gönder stannar inte vid den mänskliga naturen utan på fråga fortsätter han med att tala om hur två stora kulturer och religioner krockar med varandra. Sverige är ett "kristet" land men nu får vi in "muslimsk" tro och tradition. Nog har jag förstått att många vill se detta som en tillgång och andra som ett hot. Hur är det då? Gönder säger att: "Sverige har länge varit förskonat från krig och konflikter, sådant som skärper eller förtydligar den egna identiteten. Det gör Sverige svagt i mötet med identiteter som är tydliga i sin karaktär, och som därmed vet att ta plats och ställa krav." Här anar jag att det finns klara skäl för svenskar att förhålla sig till islam men att vi är i underläge. Och då kan man reagera på två sätt. Antingen försöker vi omfamna eller försöker vi skjuta muslimer ifrån oss. Men det handlar inte om att göra rätt eller fel. Frågan är om vi förstår oss själva. Förstår vi vilka vi är? Förstår vi vad vi vill? Om inte är det inte enkelt vare sig att stärkas i den egna identiteten eller stå emot andra. Men är det inte bra med ett mångkulturellt samhälle?

Det händer allt oftare att våra politiker talar om svenska värderingar samtidigt som det står klart att de inte ens själva vet vad det är. Som om det inte räckte säger Gönder att svenskarnas migrationspolitik, svenskarnas multikulturella projekt, bör omprövas. "Det är inte rimligt att ha en multikulturell vision och finansiera organisationer just för att de ställer sig vid sidan om normen och samtidigt tro att integrationen ska lyckas". Med Gönders resonemang är våra politiker ute och cyklar. I alla fall de vänsterliberala. Det skulle vara intressant att höra lite mer från Annie Lööf (C) om hur våra svenska värderingar ska förstås i relation till deras muslimska värderingar.

Vidare talar Gönder om religionens betydelse i Sverige och om dess roll i media. Men för att du ska kunna hänga med och hinna smälta sparar jag det till i morgon. Men det kan vara värt att redan nu påminna om att religionen hör samman med statskonst, näringsliv, konst, civilsamhälle och vetenskap. Om inte religionen fungerar kommer det att påverka de övriga fem sfärerna negativt. Jo,jo.


Inga kommentarer: