tisdag, mars 27, 2012

Dagens kyrka - en ny bloggportal

Tänk att jag till sist lyckades lägga ut en video från You Tube på förra bloggen. Det lyckades inte här hemma, men gick bra på en annan dator. Jag tror att det beror på att jag alltid har använt Explorer, men så uppdaterades bloggen med Google Chrome, så nu har jag båda systemen. Och det verkar som att de båda systemen påverkar varandra på ett olyckligt sätt.

I går var jag i Stockholm hela dagen. Det var sammanträde med Hela Människans riksstyrelse. Det är alltid roligt att få träffa vännerna där. De gör ett ett mycket bra jobb och några av dem börjar bli mina goda vänner. På lunchen samtalade vi om utvecklingen inom Svenska kyrkan. Det är fler än jag som vill lägga ner Domkapitlen kan jag berätta. Men detta ska jag återkomma till när nästa nummer av Kyrkans Tidning har kommit. Den ska handla om rättsosäkerheten för oss präster. Den är betydande. Det främsta skälet till det är att de nästan bara agerar i så kallade ordningsfrågor. Lärofrågorna har de praktiskt taget ingen koll på. 

Vid lunchen talade vi också om den nya nomineringsgruppen. Moderaterna vill som parti bekant inte längre ha med Svenska kyrkan att göra och den nya nomineringsgruppen fick under inga omständigheter förknippas med Moderaterna. Namnet Borgerlig Allians blev emellertid underkänt och i stället har det nu blivit Borgerligt Alternativ, ett namn personen i fråga inte verkade alltför förtjust över. En annan broder, socialdemokrat, menade att också Socialdemokraterna, som parti, i praktiken lämnat kyrkopolitiken. De som nu representerar (S) representerar mer sig själva. Han hävdade också att Ärkebiskopen och Levi Bergström, Svenska kyrkans, främsta representanter, inte har några tankar inför framtiden. De driver ingenting och intresserar sig egentligen inte. Jag vet inte hur jag ska förstå detta. Det kan betyda att att Svenska kyrkan faktiskt driver vind för våg. Här finns inget roder, ingen styrman och inget mål. Jag trodde Socialdemokraterna ville göra om Svenska kyrkan, men de har kanske redan lyckats i sina egna ögon.

Idag har jag en mycket god nyhet att meddela. Idag har öppnats en bloggportal som heter Dagens kyrka. Denna portal tycker jag du omedelbart ska ta dig en titt på. Den presenterar sig som så:

Den svenskkyrkliga debatten är bred. Oftast märks det tydligast på bloggarna. Vi har valt ut skribenter med perspektiv som belyser olika sidor av Svenska kyrkan. Här finner du initierade kommentarer skrivna under eget namn. Detta är ingen gemensam plattform, ingen politisk positionering, inget försök att visa allt. Skribenterna står för vitt skilda åsikter, ja ofta talar de emot varandra. På den mångfalden känner vi igen vår kyrka. Varje blogg har sin egen ton. Engagerade samtal om det som är angeläget i Svenska kyrkan idag pågår här sedan flera år. På bloggarna hörs många röster. Välkommen att lära känna dem. Det kostar inte 250 000 kronor - det kostar faktiskt inte en krona. 

Det där sista var nog en släng åt Helle Klein och kompani eftersom de vill ha pengar till Seglora Tankesmedja för att kunna driva den. Apropå Helle Klein. Idag har jag fått den promemoria som Kyrkokansliet skrivit med anledning av Burells motion, men den får jag ta upp i morgondagens blogg. Sov gott!

1 kommentar:

Ulrika Zwaard sa...

Gläder mig verkligen över den här portalen, Håkan!