onsdag, mars 28, 2012

Hur säkerställa att samtliga präster har vigselförordnande?

Nu har kyrkokansliet i Uppsala skickat ut ett PM till samtliga stift, Svenska kyrkans överklagandenämnd, KyrkA, Vision och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och inbjudit dessa att lämna in synpunkter på detsamma. Det handlar om hur Svenska kyrkan ska straffa dem som är illojala för att de av teologiska skäl inte vill inneha ett statligt vigselförordnande. Här ställs fram fyra olika sätt att bestraffa dem och jag ska kort redogöra för dem i den ordning de anges.

Fyra alternativ
1. Det ska skrivas in i kyrkoordningen (KO) att samtliga präster ska inneha vigselbehörighet.
Problemet är bara att då infinner sig ett antal nya problem. Grundproblemet hittar vi i KO 31 kap 11§ och 12§.  Den förra kallas för "ska"-paragrafen och den senare för "får"-paragrafen. Överklagandenämnden angav i mitt fall att jag har brutit mot Svenska kyrkans ordning. Andra liknande brott behandlas enligt "får-paragrafen", det vill säga Domkapitlet får straffa genom att ge skriftlig erinran, tre år prövotid eller avkragning.  Under "ska"-paragrafen sorterar de fall där prästen
  1. har övergett Svenska kyrkans lära
  2. genom egen ansökan begär att få lämna sin tjänst
  3. har utträtt ur Svenska kyrkan
Här skulle man då lägga till "inte har vigselförordnande" och konsekvensen blir omedelbar avkragning. Detta gäller också dem som slarvar, pensionerade, senildementa och andra ...

2. Den präst som själv avsäger sig sitt förordnande ska förklaras obehörig
Också detta alternativ faller under "ska"-paragrafen, här försöker man begränsa tillämpningen så att den inte drabbar dem som slarvar eller är dementa. Det går att lindra skadan ytterligare genom tillägget "om det inte finns särskild skäl", menar kyrkokansliet.

3. Att inte reglera något i KO utan på annat sätt försöka åstadkomma en förändring
Den förändringen ska ske genom information, samtal och stöd. Det ska framför allt ges till prästkandidater eller i form av kampanjer i samband´med prästmöten o.dy.

4. Påverka lagstiftaren
Jag uppfattade på kyrkomötet att detta är Centerpartiets förslag. Man vill förmå Kammarkollegiet att inte bry sig. Om Kammarkollegiet ger förordnandet kollektivt till prästerna och sedan får Svenska kyrkan sköta det här bäst de vill. Det betyder att Kammarkollegiet inte kan eller får dra in några förordnanden, bara Svenska kyrkan själv.

Vilket röstar du på?
Alternativ 1 och 4 närmar sig katastrofens brant. Problemet finns dock kvar med alt 2 eftersom påbudet hamnar under "ska"-paragrafen. Finns det inte plötsligt väldigt mycket annat som ska hamna under "ska"-paragrafen? Här följderna av alt 1-2 alls vettiga? Alt 4 bävar jag för eftersom Domkapitlen gång efter annan visar att de inte kan teologi. Det går faktiskt också att ifrågasätta den juridiska kompetensen också eftersom rättsosäkerheten är påtaglig på grund av att de inte tar in teologiska argument. Vänner, Svenska kyrkan är inte bara en organisation vilken som helst. Den gör faktiskt anspråk på att vara just kyrka, - om än med dålig teologi. 

Hur kommer det att gå?
Det vet vi förstås inte, men jag har en känsla av att det är nu som det avgörs. Synpunkterna ska tillbaka till kyrkokansliet senast 27 april. Sedan kan kansliet sätta ihop något vad de vill och lämnar detta till AU som putsar ytterligare på det och när det sedan hamnar hos kyrkostyrelsen är allt klart. Dag S och några till kan protestera något, kanske skriva ett särskilt litet betydelselöst yttrande och så hamnar det i kyrkomötet för stadfästande. 

Hur kan vi påverka?
Svårt att säga. Men ni får gärna använda den här bloggen för att ge uttryck för era synpunkter. Dessutom kan ni ringa till eller skicka synpunkter till Fredrik Nilsson Björner på kyrkokansliet, telefon 018-169448 eller e-post fredrik.nilssonbjorner@svenskakyrkan.se

Om 800 präster kunde skriva på en protestlista innan det ödesdigra beslutet kan väl 900 präster skicka in synpunkter direkt till kyrkokansliet. Eller har vi gett upp  ...

För övrigt har jag idag läst veckans episteltext i Mässan där det stod att Jesus i evighet innehar sitt prästämbete. Honom kunde de tydligen inte alls avkraga. God natt. Sov gott.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har skrivit ett mail i protest emot denna strävan efter intolerant och teologiskt omotiverad utrensning inom Svenska Kyrkan. Jag har gjort det som vanlig svensk kristen och medlem i Svenska Kyrkan. Präst är jag inte. Det enda vi kan göra är som Håkan säger att protestera och göra vår röst hörd, vi medlemmar i Svenska Kyrkan som är förfärade över den ogudaktiga och orättfärdiga utvecklingen som pågår.

Patrik Löksa, Falkenberg

Anonym sa...

Kom på att Håkan visserligen skrev att präster i stort antal kan göra sin röst hörd, men Svenska Kyrkan består av alla döpts medlemmar, och detta gäller också alla oss andra!

Patrik Löksa

Anonym sa...

Funderar på att starta ett Facebookupprop kring detta... Är det värt att göra?

Patrik Löksa

Anonym sa...

Jesus kan inte avkragas, men osynliggöras.
I vårt 16-sidiga församlingsblad "Mellan Himmel och Jord" nämns namnet Jesus två gånger, man kan gå på en Upplvelsevandring, följa Jesu fem sista dagar, med förbundna ögon, gratis, fika ingår. Man beställa gruppvisning och höra "påskberättelserna".

Kyrkoherdens betraktelse handlar om "Mata rätt varg" inspirerat från någon auktoritet på F-book. Om olika syn på gott och ont inom religiösa, politiska och kulturella yttringar.
Det handlar om "att mätta den varg som leder till ett långt och gott liv tillsammans"
Lite stilla kan man undra om Påskalammet blivit vargmat???
Astrid

Peter T sa...

Det kommer självklart bli så, i praktiken är det väl redan faktum, att alla av kyrkomötet fattade beslut ingår i läran.

Att deltaga som förbedjare inom gudstjänst i en annan Luthersk kyrka som saknar lokala ekumenska kontakter (läs Missionsprovinsen) leder idag till avkragning. Man kan ju undra enligt vilken paragraf det sker?