söndag, april 01, 2012

Vi behöver få tillbaka kristen teologi

Som ni ser har jag ägnat lite tid åt att få ordning på bloggen. Det tycktes mig som att den ändrade sig själv, men jag inser att det kan ha funnits andra orsaker. De gamla länkarna försvann, men jag har lyckats infoga några nya, kanske några av dem överraskar er. Sedan lyckades jag för några veckor sedan lägga ut en predikan från Värnamo kyrka som väckte viss uppmärksamhet eftersom den handlade om Jungfrun Maria. Förra söndagen var det fortsättning på denna predikan så nu har jag lyckats presentera en hel liten mariologi. Det har nog aldrig hänt förut, men bättre sent än aldrig.




Vill också passa på att kommentera kommentatorn till förra bloggen. Är det en god tanke att göra ett upprop inför kyrkomötets beslut att "säkerställa att alla präster har ett vigselförordnande"? Kanske det. Jag tänker emellertid som så att denna lilla sak är framför allt principiell. Det är därför den blir så stor för vissa av oss och det är därför många är så oförstående. Men vilket är då det större sammanhanget? Ja, för det första ska kyrkan vara skild ifrån staten och sluta springa statens ärenden. För det andra ska inte Svenska kyrkan med sitt kyrkomöte och sina domkapitel domineras av politik. Problemet är nu hur vi ska komma ur denna rävsax. Jag fick kritik därför att jag agerat självsvåldigt och inte demokratiskt. Allt ska tydligen gå på så kallade demokratiska vägar och beslut ska tas genom politisk majoritet. Detta är huvudskälet till att vi aldrig kommer någonstans och till att  det är svårt att se någon framtid för Svenska kyrkan. Men hur kommer vi vidare? Är det möjligt att genom till exempel Facebook skapa opinion´? 

Opinionen bör nog i sådana fall skapas för teologins återkomst. Domkapitlen, stiftsstyrelser och kyrkomötet arbetar inte med teologi! De kan inte sin teologi och därför kan de inte heller vare sig förstå eller ta till sig teologiska argument. Och i den utsträckning de gör det kan de inte få politisk majoritet. Det är inte gångbart med teologi i Svenska kyrkan helt enkelt. Det är på den här punkten vi behöver skapa opinion och ta tillbaka förlorad mark. Jag tror förvisso att Facebook kan vara ett bra sätt. Men det gäller att träffa rätt i sak.

Idag kunde jag i SvD läsa en tänkvärd ledare av P J Anders Linder. Den hade rubriken Byt inte bara försvarsminister och handlade om svensk försvarspolitik. Det som gör den intressant förutom saken är regeringens sätt att styra försvarspolitiken. Så här skriver P J Anders Linder:

Finansdepartementets drömmar om att få styra och ställa och ta hem snabba pengar ledde först till försvarsminister Mikael Odenbergs avgång och sedan till att man tillsatte den så kallade Genomförandegruppen, som skulle spara in bortåt tre miljarder genom att lägga ned materielprojekt. Gruppen bemannades med politiker och tjänstemän från regeringskansliet medan Försvarsmakten ställdes utanför.

Lägg märke till den sista meningen. Försvaret ställdes utanför. De kördes över av politiker och tjänstemän. Just så går det till i Svenska kyrkan! Men, fortsätter Linder, det betyder inte att problemen löses. De skjuts bara på framtiden. Nu har Saudiaffären tvingat politikerna att göra något. Då räcker det inte med en ny försvarsminister. Man behöver en ny politik, ett nytt sätt att tänka försvar. På ett liknande sätt räcker det inte med en ny Ärkebiskop. Vi behöver en ny politik. Vi behöver få tillbaka kristen teologi!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Med hänvisning till S:t Bonaventura, vilken tillsammans med S:t Bernhard även var Luthers "favorit", lyfter Benedict XVI i sin bok "The Nature And Mission of Theology" fram begreppet violentia rationis.(se s 71). Med detta våldsamma förnuft har skolteologin gjort sig till herre över Tron. Vi behöver en Teologi som Tror för att förstå.
Thomas Andersson.

Eric sa...

Vi behöver verkligen få tillbaka kristen teologi. Vi kan inte vänta på att biskoparna skall göra detta, åtminstone i Sverige. Varje kristen som älskar Guds ord skall be att Gud sänder människor som kämpar "för den tro som som en gång för alla har överlämnats åt de heliga" Judas brev v.4

Anonym sa...

Tack Håkan!Det var härligt att höra dig, det kommer vara till hjälp! Jag håller just på och skriver en magisteruppsats om Svenska kyrkans Mariologi kopplat till hur den feministiska diskursen har bemötts i sv k resp romerskkatolska kyrkan. Jag tycker mig se att detta att Maria försvunnit ut i marginalen istället för att betraktas tillsammans med Jesus och inkarnationens mysterium kan förklara många av de konflikter - alla kopplade till syn på genus - som vi sett de senaste 100 åren inom Sv k. Dessutom tror jag att en kyrka som såg sig som mor med Maria som förebild skulle vara mer sympatisk och mindre utmönstrande till sin karaktär. /Gunvor