tisdag, april 10, 2012

Helle Klein tror inte på Bibeln

Jag såg inte hela programmet, men det lilla jag såg räckte mer än nog. Programmet hette Magnus Bretnér - Direkt. Jag vet inte vad det är för en kille, men han är säkert snäll. I går handlade programmet om religion och det diskuterades okunnigt och vilt. Som en sammanfattning kan man säga att den kristna tron gjordes ner totalt. Det var i det sammanhanget som Helle Klein försvarade sig själv med att säga att hon inte tror på Bibeln. Alltså behöver hon inte försvara den. Det är hermeneutik på högsta nivå!

Trons försvarare fick i stället Sivert Öholm vara, men efter ett dag framstod han mer som en narr än en försvarare. Fast han gjorde verkligen så gott han kunde. Han sade sig tro på Bibeln och då sa programledaren att det i Gamla Testamentet står att homosexuella ska dödas. Tycker du verkligen så, Sivert? Han försökte krångla sig ur det hela genom att börja tala om Nya Testamentet. Då sa programledaren att där står det att kvinnan ska tiga i församlingen. Sivert svarar att det har han också sett, men det har kvinnor aldrig gjort. 

Där fanns en muslimsk kvinna också och Sivert försökte säga att muslimer tror ännu mer på Koranen och där står det ännu värre saker. Då blev kvinnan arg och menade att Sivert inte kan någonting om islam. Det fanns faktiskt olika åsikter inom islam. Bara för att några inte kan sköta sig får man inte dra alla över en kam, säger programledaren. Det är faktiskt rasism att säga som Sivert gör, fyllde Helle Klein i.

Jag undrar varför man sänder sådana debatter. Det kan bara vara för att ytterligare kränga av sig den kristna tro som byggt Sverige. För här fanns ju inga insikter, inga syften vad jag förstod, grova påhopp men utförda rumsrent, avmätt, kallt och med ett flin i ansiktet. Varför sänder man sådant?

Nu måste vi ju skilja mellan sak och person. Låt oss lägga programledaren, Helle Klein, Sivert Öholm och den muslimska kvinna åt sidan för en stund. Hur ska vi se på detta att homosexuella skulle dödas?

1. Skriften skrevs i sitt sammanhang. Det är sant att det står att homosexualitet ska dödas i Gamla Testamentet. Men dödsstraffet är inte specifikt för homosexuella utan det finns en hel del dödsstraff för annat också. För övrigt finns det länder som än idag använder sig av dödsstraff, särskilt muslimska länder.

2. Skriften behöver tolkas i sitt sammanhang. Jag kanske inte ska skriva för mycket om just homosexualitet, men i andlig mening är det inte särskilt dödsstraff för homosexualitet. Det är dödsstraff på alla synder enligt den kristna tron. Nu vill emellertid inte Gud verkställa dessa utan i stället rädda oss. Det är här vi finner den kristna trons kärna: en Gud som inte vill dödsstraff, utan som befriar oss från det. Mig veterligt är det just den kristna tron som förkunnar detta, inte någon annan religion som till exempel islam.

3. Skriften ska tillämpas så den gagnar människan. Dödsstraff för homosexualitet tillämpas inte inom den judiska tron, inte heller inom den kristna. Man har helt enkelt slutat med sådant. Men det tillämpas väl inom andra religioner. 

4. Jag tror på Bibeln. Det betyder inte att jag underlåter att tolka och tillämpa den. Det är möjligt att Helle Klein skulle ha kunnat krångla sig ur sitt påstående. Men hon var väldigt frank när hon menade att hon inte tror på Bibeln, utan på Jesus. Det låter bestickande, men vad menas? Inte var påståendet till någon hjälp. Men det kunde det kanske ha varit om det förklarats något. 

8 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

"Man har helt enkelt slutat med sådant". Men är inte det en frukt av den s.k. upplysningen, av rationalismen, Håkan?

Vi har problem här, och det är inte Magnus Betnérs fel. Det är relativt enkelt att förklara att vi i NT:s tid inte är bundna av GT:s föreskrifter (vilket judarna väl borde tro sej vara?) ifall de inte särskilt upprepas/bekräftas i NT - men å andra sidan har dödsstraff för bl.a. homosexuella handlingar (och hädelse och häxeri och mycket annat) tillämpats drakoniskt även i nytestamentlig tid, och vi är faktiskt skyldiga att redovisa vilken tolkningsnyckel vi använder beträffande laguppenbarelsen i GT (jfr Joh. 1:17) och beträffande exempelvis föreskrifter för män och kvinnor i NT.

Helle Klein har en poäng i att vi tror på Jesus och inte i riktigt samma bemärkelse på Skriften, som inte är en fjärde trosartikel i Credo. Men den nicenska trosbekännelsen (den bästa!) betonar å andra sidan att det som skedde med Jesus skedde enligt skrifterna - och att den helige Ande har talat genom profeterna.

Håkan Sunnliden sa...

Andreas,

Du har helt rätt. Gud verkar också i det naturliga. Det är det jag menar med att tillämpningen måste anpassas till tiden samtidigt som bokstaven inte får göras om intet. Det är en grannlaga uppgift som inte vem som helst kan klara. Häxeriet är också ett bra exempel. På 1600-talet när nationalstaterna växte fram var det inte ovanligt att man tillämpade GT på sig själv i det man sa: "Vi är det utlovade landet." Jag tror bestämt att GT var en del av den svenska lagstiftningen från 1600-talet och framåt. Det var naturligtvis ingen bra tillämpning ur exegetisk synvinkel. Idag hör inte GT till Svea rikes lag och därför kan vi inte heller bränna häxor. Men vem vet hur det kommer att se ut i mitten på 2000-talet?

Håkan Sunnliden sa...

Jo, en sak till. Självklart har Helle Klein en poäng med att hon inte tror på Bibeln. Men den förklarade hon aldrig. Hon använde sig inte av den annat än att hon la Bibeln åt sidan. Och att lägga Bibeln åt sidan eller att spela ut den mot Jesus är ju inte poängen. Endast att denna heliga Skrift är underordnad Gud är poängen. Men den är överordnad oss!!

Alma sa...

Andreas, du är så klok. Vi tror inte på Bibeln som muslimer tror på Koranen. Där borde Siewert och Helle ha kunnat stödja varandra och förklara. Mne i TV är det inte alls så lätt som när man sitter framför den.

Jag såg inte debatten men ditt referat visar att den var lika värdelös som så många mediedebatter-man bara talar förbi varandra och tiden finns aldrig för fördjupning. INGEN klok männsika borde ställa upp på sådan förnedrings-TV.

Fast, Andreas, det var PRÄSTER som långt innan upplysningen stoppade häxbränningen med kristna argument.

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Håkan!
Magnus Betnér är en ståuppkomiker med en far som är pastor i missionskyrkan. http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnus_Betn%C3%A9r
Det är den bakgrunden som han har.

Jag tror att Magnus är rätt så kunnig i området - men han vill provocera. Han kallar sig själv för ateist om jag har förstått det rätt. Att provocera är väl det som är hans jobb.

Anonym sa...

Helle Klein försöker liksom alla neoliberaler skilja Jesus från Skriften för att göra sig en egen Jesusbild som passar den redan bestämda ideologin. Det är ett eget privat projekt utan den Trons lydnad som det apostoliska ämbetet upprättar och uppmuntrar.
Thomas Andersson

Andreas Holmberg sa...

Tack Håkan och Alma-Lena. I agree! Det verkar strida helt mot Nya testamentets anda och Luthers syn på vad som var förpliktande för judar resp. kristna att till så stor del införa den mosaiska lagen i Sverige. Helle Klein kommer för billigt undan - "Skriften kan ju inte bli om intet" och är enligt NT nyttig (inte minst GT alltså!) till allt möjligt, inklusive fostran i rättfärdighet.

Men vi är medansvariga för hur det ser ut i samhället längre in på 2000-talet (som du Håkan tar upp), och ibland är jag rädd för att vi inte tar den här "underlägestiden" på oss att reflektera kring bibelsynen, evigheten, och andra svåra frågor - kring exempelvis stat och straffrätt.

Är vi t.ex. riktigt pålitliga när det gäller att för all framtid garantera möjligheten till riktigt "elak" ateistpropaganda (Tuve Skånberg skickade oroande signaler om hädelse, tyckte jag), offentliga Pridefestivaler et c? Oavsett hur mycket makt vi och/eller s.k. "religiösa" skulle få? (Viktigt att kunna svara på även om vi inte är i närheten av sådan makt i dag).

Och, Alma-Lena, även om du har helt rätt i att den riktigt stora häxjakten avbröts långt före upplysningen är jag rädd att de präster du nämner egentligen inte ifrågasatte dödsstraffet för häxeri som sådant (som fanns kvar länge till), bara tillämpningen inkl. angiverisystemet och domar mot de anklagades nekanden.

Anonym sa...

Kan man tro på. Jerus utan att tro på Bibeln? Det är ju Bibeln som lär oss om Gud.