måndag, september 26, 2011

Så går en dag ifrån vår tid

Ikväll har jag anledning att vara riktigt glad. Väl tillbaka från TV-studion kan jag konstatera att Bajen besegrade Västerås med 2-1! Och det på bortaplan! Strålande! Några detaljer har jag inte, men den som är intresserad kan säkert ta reda på dessa.

Någon timme innan debatten i Aktuellt fick jag veta att min motståndare skulle vara Helle Klein. Hon gjorde ett väldigt trevligt intryck när vi strax innan Aktuellt träffades. Det verkade som att hon respekterade mig, men så här i efterhand är jag osäker på det. Jag tyckte mycket om Lennart Persson som ledde programmet. Han är ett riktigt proffs, men han talade aldrig om för mig att det skulle sändas ett flera minuters långt inslag om ett par homosexuella som gift och var så lyckliga. Vinklingen var dold, men uppenbarades i sändningen. Jag var i och för sig beredd på frågan: Vad tycker du om homosexuella?, men inte att detta skulle vara huvudpoängen.

De som såg debatten var nog ganska eniga om att Helle Klein förstörde den. Hon fick först ordet och började med ett personligt påhopp. Altså var jag tvungen att säga något till mitt försvar, men jag tror inte hon brydde sig om det. Ett av mina barn kommenterade: "Vilken kärring", och ett annat: "Så låter de därför att de inte har några argument att komma med." Jag tror åtminstone att det ligger något i det senare. Det går helt enkelt inte att föra en debatt i saken därför att motståndaren har inga argument.

Nåja, jag slog ifrån mig så gott jag kunde. Jag tycker inte jag har någon anledning att svälja skiten de kastar mot mig. AVBROTT. Just nu ringde Lennart Persson och tackade för en fin insats. Redaktionen tyckte det var spänst i debatten och de verkade glada. Är de glada är jag glad. Trevliga människor.

Helle Klein var däremot en besvikelse. Hon menade i debatten att jag inte förstod mig på kristen tro och när vi hade lämnat studion sa hon till mig att jag borde lämna det ämbete Gud har anförtrott mig. Tyvärr måste jag göra henne besviken också i det avseendet. Jag tänker fortsätta be och arbeta för en reformerad Svenska kyrkan, en som är skild från staten, en som mer lutar sig åt allmänkyrklig tradition än kramar staten.

Jaha, så går en dag ifrån vår tid och kommer icke mer ...

I morgon börjar kyrkomötet i kronprinsessans närvaro. Än lever den gamla stats- och överhetskyrkan. Men förmodligen inte särskilt länge till. Och när den är död hoppas jag att kronprinsessan kommer i alla fall.

PS. Jag ska försöka skriva en blogg varje dag under denna första kyrkomötesvecka DS.

14 kommentarer:

TJ sa...

Såg dig i Aktuellt, gillar inte Helle Klein som tillhör PKismen i Sverige.
Undrar om hon har en dold agenda, då hon är judinna, men agerar som kristen!? Vill hon försvaga kyrkan, för att det ska gynna judiska intressen?
Ställer mig också tveksam till Åke Bonniers agenda.
En svag kyrka, splittrad av interna stridigheter, som drar åt olika håll och nya värderingar, kommer bli dess största utmaningen för överlevnad.
Anser att det finns en agenda hos Helle, många journalister och andra kulturmarxister, att inför Politiskt Korrekthet, där minioriteter ska försvaras och upphöjas på bekostnad av majoritetens intressen. PKismen kommer från den judiska Frankfurtskolan. Rekommenderar denna film som förklarar PKismen och Helle Klein http://www.youtube.com/watch?v=EZG3pabfPRA
Googla gärna på Barbara Spectre och Paideia, sök upp en film och lyssna på hur Europa (och kyrkan) ska förändras och att judarna står bakom detta.

Kyrkliga Betraktelser sa...

Helle Klein och den politiska ockupationen av Svenska kyrkan kommer snart att falla. Och det är hon nog medveten om, därav hennes aggressiva ton.

Däremot tror jag att du borde ha varit beredd på att det var just om homosexualitet man skulle vinkla debatten. Lets face it: TV styrs av en vänsterpolitisk agenda, precis som Svenska kyrkan.

Rickard Lind sa...

Debatten på SVT Play:
http://svtplay.se/v/2546750/aktuellt/26_9_21_00?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2546750/sb,p102536,1,f,-1

Bengt Malmgren sa...

Håkan, jag tyckte du gjorde en bra insats, du står upp för en sak som någon måste ta på sig att stå upp för. Tyvärr är många alltför tysta, därför att priset är högt att vara tydlig i denna fråga.

Sorgligt att det skall behöva vara ett så aggressivt tonläge. Lennart Persson var bra och höll sig neutral. Betecknande var hans förfärande kommentar mitt i debatten när han märkte det hårda tonläget: Tror ni på samma Gud? (eller något liknande sade han).

Anonym sa...

TJ kristna är inympade i samma stam som judarna och alla är vi syndare, så lägg av med det där om judarna. Jag tror ingen är behjälplig av diverse konspirationsteorier, varken till höger eller till vänster, inte heller något PK-snack. Tips är att vara saklig, diskutera saken, sen får ni ha vilka teorier som helst.

Christer Sturmark sa...

Hej Håkan. Jag tycker du har helt rätt och stödjer din linje.

Christer Sturmark
Ordförande Humanisterna

Anonym sa...

Håkan,
Jag är glad att din profetiska röst finns kvar i Svenska Kyrkan trots att en del (typ Helle Klein) uppenbarligen skulle kasta ut dig om de kunde.

En annan Värmlänning

Mattias Fjellander sa...

Jag tycker att du gjorde bra ifrån dig, även om det är tveksamt hur långt det räckte. Men bara att du fick sagt att det var arvet från överhetskyrkan och enhetskyrkan som talade i hennes sätt att hävda den gemensamma ordningen!

Håkan Sunnliden sa...

Tack kära vänner för era kommentarer. Om 10 minuter kör utskottsarbetet igång, och senare ikväll är vi några stycken som ska träffas över gränserna för att diskutera just vigselfrågan. Så det blir nog sent, men jag ska försöka blogga något när jag kommer tillbaka till hotellet.

Det var du Mattias som gav mig inspiration att använda ordet "statskyrkokramare". Det vill jag gärna fortsätta använda därför att det är precis vad det handlar om.

Också mycket roligt att Christer Sturmark kommenterat spektaklet. Tänk om vi kunde hitta varandra och göra något gemensamt i en sådan sak som vigselfrågan. Jag vet inte hur, men det vore bra rent opinionsmässigt. För det är väl opinion vi behöver om vi ska komma någon vart.

Anonym sa...

Håller med Bengt Malmgren om att det är sorgligt med ett så aggressivt tonläge. Men också avslöjande för den som använder det. Tyckte också att inslaget innan var vinklat konstigt: brudparet befann sig uppenbarligen i Stockholm och där finns inte enbart EN präst som viger homosexuella. Varför ville man ge en sådan bild av verkligheten? Jag var tillfrågad att debattera med dig, men hade förhinder. Jag delar inte Kleins uppfattning. Präster har inte vigselplikt utan vigselrätt. Vi kan inte ha en ny strid om detta, anser jag. Homosexuella är bejakade i Svenska kyrkan, vigselordning finns. Nu får det räcka. Och det haltar ju verkligen detta att vi inte längre är statskyrka, men ändå ska vara det, som flera påpekat, bl.a. Christer Sturmark.
På bloggen http://blogg.passagen.se/kristenopinion/ , som jag driver tillsammans med Christer Hugo, kommer vi att återkomma till frågan.

Anonym sa...

Hej Håkan!
Jag hör till den grupp som INTE håller med i ditt resonemang och som helt håller med Helle Klein i er debatt. Det var först mot slutet när du valde att närma dig frågan om homosexuellas möjlighet att vigas alternativt välsigna sitt äktenskap i svenska kyrkan som du visade var du står i frågan. Att frågan egentligen inte handlar om att vi inte är en statskyrka utan hur du väljer att se på homosexuella och att det är först när frågan om vigselrätt för samkönade blir möjlig som du väljer att avstå din vigselrätt och försöker dölja det bakon ett resonemang om kyrkan och staten. Jag tycker det är fegt
Hälsningar Tomas

Anonym sa...

Heja Håkan! Nu har jag lagt till din blogg som favorit och säkert är det fler som gör det efter din insats i gårdagens debatt. Det var den allmänkyrkliga traditionen med hänsyn tagen till den legala situationen mot Klein som väl hade tänkt att framstå som en god kristen som följer lagar och regler men som föll pladask i bägge avseendena. Hon borde veta skillnaden mellan de lege lata och de lege ferenda men gör det inte. Det gör uppenbarligen du Håkan. Lycka till i kyrkomötet!

Jonas

Acreator sa...

Här är en artikel som Helle Klein borde läsa. Eller vad tycker du?

Anonym sa...

Du gjorde tyvärr inte särskilt bra ifrån dig i TV, men mot den bakgrund du nu tecknar förstår jag lite bättre varför. Att undvika att bevara frågor är tyvärr ofta bara kontraproduktiv och du hade utan problemet kunnat sätta ditt Helle Klein genom att t.ex. säga att anledningen till att du först nu avstått vigselrätten var att det inte tidigare var praktiskt möjligt. Jag hoppas, men tror inte på, bättre lycka i kyrkomötet!