tisdag, december 20, 2022

Kanske bär det frukt nästa år?

Nu har det gått en vecka sedan jag visade hur vårt fikonträd plötsligt skjutit fart. Nedan kommer ännu en bild, tagen en vecka senare. Är det inte fantastiskt hur fort saker och ting kan ändras?

Vid nyår brukar vi påminnas om hur mannen med fikonträdet ville hugga bort eftersom det inte gav någon frukt. Fullt begripligt, men trädgårdsmästaren sa: "Kanske bär det frukt nästa år?" Och så fick det stå kvar.

När Chantal Delsols bok Kristenhetens slut som västerlandets samhällsbärare sjunkit ner något i mina tankar passar bilden av fikonträdet bra in. Under de senaste decennierna har jag inte haft några problem med att inse att kyrkans, som organisation, tid är förbi. Det har inte bara handlat om avfall utan lika mycket om ett Socialdemokratiska partis medvetna handlande. Det har gjort ont och väckt min avsky. Fast nu måste jag medge att dessa två processer behöver sättas in i ett ännu större sammanhang; västerlandets kulturskifte. Det är möjligt att (S) med bra stöd av (C) begripit sitt handlande, men har de haft något val? Processerna är större än dessa små partier även om de i och fr sig haft medvind. Allt de gjort har i princip lyckats.

Nu är det dags att inse fakta och våga tänka nytt. Delsol skriver att vår situation "tar oss slutligen till de första kristnas tid". När biskop Bertil Gärtner skrev på baksidan av min bok Kyrkan - Guds gåva? citerade han: "Vi går in i en tid som liknar urkyrkans. Då levde de kristna i en för samhället alternativ tro och livsstil. Omvärlden var hednisk". Det skrev han år 1989, det vill säga för 34 år sedan!

Efter min förra blogg fick jag veta att Dag Sandahl skrev om boken i oktober: 

Nu tror ni att jag läst Chantal Delsols bok Kristenhetens slut som västerlandets samhällsbärare, Artos 2022. Det har jag. Vad mera är. Jag har drabbats av insikten att denna bok måste vi läsa och samtala om.

Även biskop Roland skrev i november på Facebook:

En omtumlande bok! Den skall återlämnas till biblioteket 2022-11-30 så jag hinner nog läsa den ytterligare en gång. 

Som ni ser av bilden nedan bör vi ge varandra ytterligare ett år. Saker och ting kan förändra sig - åtminstone i det lilla.



Inga kommentarer: