måndag, mars 02, 2020

Laestadianer i Svenska kyrkan?

För varje vecka som går blir det alltmer uppenbart hur Svenska kyrkan krackelerar. Det är plågsamt att se. Det är förvisso sant att många av oss har påtalat utvecklingen, men utan någon som helst framgång. När jag skrev "min historia" stod det så klart för mig vad som skett under min tid och för all del hur det var tvunget att ske. (S) hade planerat redan hundra år tillbaka i tiden och i backspegeln går det att se hur man gjort om kyrkan bit för bit. Idag blir det alltmer uppenbart.

Men lika plågsamt tycker jag det är att se att det inte längre finns något motstånd. Det är inte många som talar ut längre eftersom det är meningslöst. Samtidigt blir det än tydligare eftersom omformningen kommer upp till ytan. Jag vill inte upprepa det jag skrivit genom åren, men konstaterar nu senast att biskoparna inte riktigt vet hur de ska hantera nattvardens sakrament efter bruket. Är inte det om något ett tecken? Det är troligt att "vanligt folk" inte begriper och därför inte heller bryr sig. Hur skulle de kunna? Och därför är det tyst i bänkarna. Det får gå med glutenfritt bröd, alkoholfritt vin, osäkra präster, dålig hantering av konsekrata, odöptas tillträde till nattvarden etc. Det förefaller mig lönlöst att väcka angelägna frågorna.

Men det som är mest skrämmande för stunden och med tanke på framtiden är det arroganta beteendet kyrkan visar mot de inomkyrkliga rörelserna. Här finns inget tillmötesgående. Såg i förra veckans nummer av Kyrkans tidning hur biskopsmötet hanterar laestadianernas vädjan. Här finns inte ens en antydan om tillmötesgående. Journalisten ställer frågan:

Välkomnar biskopsmötet personer med en "klassisk kristen bibelsyn" att bli präster i Svenska kyrkan? Och biskop Åsa Nyström svarar: Jag välkomnar varje person som vill föra samtal om den resan.

I praktiken säger hon nej jag välkomnar inga andra än sådana som gör som jag vill. Talet om att hon välkomnar dem som vill föra samtal är strunt. Hon vill bara samtala för att göra sig till. Hon har inte den minsta tanke på att vara tillmötesgående. Sedan kommer nästa fråga:

Men ni är inte öppna för någon forma av överenskommelse vad gäller präster till just fridsförbunden? (laestadianerna, min anm). Hon svarar: Det tror jag inte är vägen framåt.

Kan man säga det tydligare? Nu är biskopens svar inte ett undantag eller ett misstag. Jag förmodar att samtliga biskopar svarat laestadianerna detsamma om än med andra ord. Svenska kyrkan uppvisar ett dominant beteende som borde skrämma de kristna. Jag måste säga att jag är förundrad över uteblivna reaktioner, men det kan vara så att ett arbete "under radarn" äger rum. Jag hoppas det. Jag vill att laestadianer, högkyrkliga, gammalkyrkliga, EFS med flera ska få det självbestämmande varje kristen förtjänar.

Min ärliga bön till Gud är att Han som härskar i allt ska tycka att gränsen är nådd. Alternativt att de inomkyrkliga rörelserna förenas under en rättrogen biskop. Vill du hjälpa mig i det bönarbetet?


4 kommentarer:

Anders Lundberg sa...

Det vore intressant med en empirisk studie över hur de bekännelsetrogna grupperna i Svenska kyrkan analyserar situationen och hur de helst vill lösa den.

Några vill stanna på sin post och hoppas på Guds mirakel. Om sådant inte kommer: sisten ut släcker lyset.

Några vill stanna på sin post men verka för sitt utrymme: Frimodig kyrka

Några vill lämna och beroende på ämbetssyn fäster de olika vikt vid tillgången på präster, t.ex. för nattvardsfirande.

Ja alternativen är ganska många. Finns det en gemensam nämnare, för de grupper som åtminstone är överens om att kyrkans ledning är en katastrof och att stiften, inklusive biskoparna, inte gör sitt jobb?

EFS officiella linje i flera frågor kan jag vara glad över, nackdelen är att man genom avtalet med Svenska kyrkan är bakbundna att inte kritisera den kyrkliga riktningen. Och jag tror, liksom sades från centralt håll i Svenska kyrkan redan för över 15 år sedan, att ett avtal likt EFS för de bekännelsetrogna, är helt orealistiskt.

Anonym sa...

Fridsförbunden, ELS och ELM borde gå över till Missionsprovinsen. Det skulle vara det bästa för rörelserna inom Svk som inte längre tycks få plats inom kyrkan.

Anonym sa...

Den dag du tar avstånd från dina omdömeslösa besök i KNutby och ditt välsignande av diverse flumprofeter från USA så blir du mer trovärdig. Det skadade många i din del av världen. Smit inte undan nu

Håkan Sunnliden sa...

Ibland kommer det in skräpkommentarer. Tog nyss bort en, men den ovan får väl stå kvar eftersom jag inte har något som helst behöv av att smita undan att jag varit i Knutby. Tvärtom. Det var en mycket fin gemenskap jag mötte där. Men den anonyme, som vanligt alltid anonyma, har kanske dålig koll. Jag får väl skriva en ny blogg så vi kan gå vidare.