fredag, mars 23, 2012

Det är fredag och snart dags att gå till vespern

Det är fredag. Det är snart dags att gå till vespern, men jag hinner skriva några rader innan dess. Först vill jag säga att jag blev kraftigt uppmuntrad av kommentarerna jag fick. Det känns väldigt roligt att ha läsare. Statistiken pekar på cirka 150 per dag och det tycker inte jag är dåligt. Men det reser en del krav på att det ska vara meningsfullt att läsa bloggarna. Jag försöker vara uppdaterad på det som händer i Svenska kyrkan och genom mitt engagemnag i kyrkomötet och på stiftet har jag ganska bra koll. Nu skrivs det remisser i våra stift på förslaget till ny översättning av trosbekännelsen. Det ser bättre ut än jag trodde. Men att ersätta "en allmännelig kyrka" med "en univesell kyrka" gillar jag inte. Grundordet är "en katolsk kyrka" och det hade varit det bästa eftersom "katolsk" står för ett teologiskt fullödigt innehåll. Men vad menas med universell?

Vidare är jag starkt engagerad i Hela Människan både på riks- och lokalplanet. När det gäller det senare är det främst arbetet med De Glömda barnen som är ovanligt viktigt. Ann-Sofi Björhag som svarar för arbetet i Värnamo kommun gör ett enastående jobb och har nu direkt kontakt med över 60 "glömda barn" och deras mer eller mindre dysfunktionella familjer. Men jag undrar hur våra trossamfund och lokala församlingar har det med diakonin bland "dessa mina minsta". Trossamfunden är huvudmän för Hela Människan men det är ett långt avstånd mellan dem och organisationen. Det känns ibland som att huvudmännen köper sig fria från detta svåra arbete. Men saken är den att alla goda krafter behövs. Hela Människan i Värnamo har ett Sverigeledande arbete när det når ungefär 30% av de glömda barnen i kommunen. Men här finns mycket mer att göra.

Jag läste en välgörande artikel om begreppet hen. Det är en forskarassistent på Chalmers som skrivt under rubriken Ingen vetenskap bakom tanken om det postmoderna könet. Jag rekommenderar den för läsning. Synnerligen, nästan omskakande, artikel. Under några decennier har genusteoretikerna fått stå oemotsagda. Det har varit politiskt inkorrekt att över huvud taget säga något i saken, men, säger men, det finns en verklighet. Och kanske kommer den så småningom ifatt dårskapen. Om den kommer ifatt Svenska kyrkan återstår att se.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske ett sidospår, men - var kan man läsa förslaget till ny översättning av Nicaenum? Jag trodde att SvK stod bakom och höll fast vid den ekumeniska översättning som presenterades för några år sedan.
Paul

Andreas Holmberg sa...

"Den heliga universella kyrkan" luktar för mycket universalism. Är även djävulen och de onda andarna med i den? Och "katolsk" är ett bra ord men tyvärr inmutat av de romerska (bekänner de bara sitt eget samfund i Credo?). "Den heliga världsvida kyrkan" är måhända inte optimalt, men klingar vackrare och mer rytmiskt än såväl "allmänneliga" som "universella". Ett givet val för en svensklärare.

(Annars är ju Nicenum ännu bättre med sin betoning av evangeliets "för oss" och "efter Skrifterna").

Anonym sa...

Världsvida täcker inte in kyrkan genom hela världshistorien vilket både allmännelig och katolsk gör. Apropå det tycker jag det är helt obefogat att ändra (med undantag för att det borde vara "kroppens uppståndelse") - först lär vi konfirmanderna (förhoppningsvis) och sedan ska de några år senare ändå inte kunna. Jag som är såhär "konservativ" är 32 år.