tisdag, juli 01, 2008

Dags att skriva igen

Det kan nog vara riktigt. Jag försöker följa en del bloggar och särskilt ett par, tre stycken har gjort mig riktigt trött. Jag fattar inte att folk orkar skriva så mycket. Varenda dag. Nåja, det var inte meningen som en ursäkt för att jag inte skrivt, men kanske ett uttryck för att dewt inte alltid är så lätt att producera något riktigt bra.

Det som gör mig trött är när "amatör-teologer" diksuterar eller ifrågasätter självklarheter som rör Kyrkans självklara lära sedan 2 000 år. Det mås sedan vara dop, nattvard eller ämbete. Förvisso finns detmånga olika infallsvinklar på dessa ämnen och det må vara hänt att det finns många del-sanningar. Men just dessa vi-är-emot inläggen är tröttsamma. Jag vet att det kan behövas i bland, men då får man välja sina strider och se till att det finns kompetens.

Sedan är det de här bloggarna som nu ska pröva det som sker i Florida och genom Todd Bentley. Det går att tycka vad man vill men mer än ett tyckande blir det inte. Jesus säger att vi känner honom genom Andens frukt. Det är självklart så att det finns sådant som är av Gud och sådant som kommer från demonerna. Är det inte så med det mesta - också i våra kyrkor.

Det är gott att Herren har gett oss en allmänkyrklig lära. Den ger beskydd och vägledning i ganska mycket.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte så att när de lärde vill se under av Jesus säger han att de är ett trolöst släkte och använder samma ord som han använder om äktenskapsbrytare. Det är inte bra att fokusera enbart på tecken och under, då är vi trolösa mot HERREN. Nä, salig är de som tror men inte har sett.

Och förresten, är det inte ett lika stort under att nåden är ny varje morgon, som att HERREN uppväcker döda i Florida? Eller är det inte större att Jesus dog på korset för mina synder skull och att han är min försonare än att tungor av eld visar sig?
När jag känner samma glädje och upphetsning över försonaren och nåden. Då kan jag tillåta mig själv att också fokusera på under och tecken. Först då tror jag att balansen är rätt.

/cobi

Anonym sa...

Kan bara hålla med, men tycker inte man ska ta så lätt på allt som sker i Jesu namn. Vi vanliga behöver råd och urskiljningshjälp från er ledare. Jag var en gång i en kyrka i Sverige med en utländsk predikant som gäst. Efteråt sa vissa att Gud verkligen hade varit där. Andra sa att djävulen hade varit på personligt besök via denna predikant. Själv satt jag där som ett fån och visste varken ut eller in. Ingen av ledarna tog ställning. Frukten är inte alltid så lätt att urskilja.

Anonym sa...

Nä,det är verkligen inte lätt att urskilja frukten alltid. Det är en särskild gåva att kunna urskilja andar. Bibel är en bra måttstock. vi måste ställa oss frågan "är detta något som är i enlighet med Ordet?" "skulle Jesus kunna säga så här/göra så här?"

Sen får väl tiden utvisa om det är från HERREN eller inte.

Anonym sa...

hej håkan

jag bloggar igen på www.thehourislate.com

allt gott
david

Anonym sa...

thehourislate låter lite pessimistiskt :)


/cobi

Anonym sa...

Jag dör inte, jag träder in i livet

Kalle sa...

Jag är också trött på att svensk kristenhet alltid försöker hitta influenser från andra länder.
Jag hörde av min pastor att Willow Creek inte fungerar på svenska förhållande eftersom ametrikanarna har ett helt annat förhållningssätt till kristen tro. Amerikanarna är familjeinriktade och diskussioner om kristen tro förs alltid med stort allvar i profan press. I Sverige är det tvärtom; individualister som förlöjligas i profana media.
När ska vi hitta en svensk modell i Sverige. Jag tror att det bara går om vi är modiga nog och villiga att förändra stora delar av nuvarande kyrka.
Det kan vara så enkelt som att möblera om kyrkbänkarna i kyrklokalerna till cafémodell istället för bussmodellen där vi sitter och tittar varandra i nacken, eller vågar omstrukturera våra mötesordningar till en friare modell där alla medlemmar ses lika värdefulla som den idag upphöjda prästen. Jag tror att de kyrkbänkskristna bör skuffas ur sina invanda rutiner och ges mer tillfällen till medverkan i gudstjänsterna. Låt oss bli ett allmänt prästerskap med mycket amatörteologi.

Anonym sa...

tror du att det räcker med att ändra i bänkarna? jag tror människors hjärtan behöver förvandlas. kristenheten är förvirrad och lat

/cobi