tisdag, december 17, 2013

Våga hoppas

Idag har jag haft en härlig eftermiddag, ja förmiddag också för den delen. På förmiddagen har jag jobbat med verksamheten De Glömda Barnen. Styrelsen i Värnamo drar åt ett håll medan jag är övertygad om att vi borde dra åt ett annat håll. Tyvärr inte en helt ovanlig situation för mig. I det här fallet handlar det om nästa års budget men det är ingenting jag vill tynga dig med så vi lämnar det tills vidare. Det som har varit härligt är att jag har verkligen ansträngt mig för att sätta mig in ekonomiska frågor och efter ett antal telefonsamtal tycker jag mig få vatten på min kvarn. Vi får se hur det går.

Sedan har Kari och jag köpt ett nytt soffbord och idag kom det - till MIO alltså. Så jag var där och hämtade det. Det visades sig vara fel, tillbaka och så hem igen, men nu är det monterat och klart. Det är så fint och jag är mycket nöjd med mig själv som har skruvat ihop det hela.

Igår fick jag frågan om jag läst DAGEN. Nej, det hade jag inte så det har jag gjort nu. Det handlade om väckelsen i Nepal. Och jag länkar till den här. Håll tillgodo. Att kyrkan i Nepal växer snabbast i världen visste jag men det är underbart att få det bekräftat. Jag hade ingen aning om att EFK hade missionärer i Nepal. Det måste nog undersökas lite närmare. Ska försöka komma i kontakt med Ulla och Peder Eriksson eller åtminstone med EFK. Samordning är viktigt på missionsfältet och det arbete jag är bidrar till genom Värnamo församlings försorg samarbetar nära med Håkan Gabrielsson och hans organisation TOUCHING ASIA, en broder som verkat i Asien under decennier. Besök gärna hans hemsida. Håkan som sitter med i Pastor Rajus styrelse för Nepal är en dörröppnare. Han bjöd oss att arbeta i Nepal och vill nu att vi fortsätter den teologiska utbildningen i Orissa, Indien. I Orissa har det under ett antal år varit svåra förföljelser med många martyrer, men sedan förföljelserna upphört har väckelsen kommit i stället och tusentals hinduer kommer till tro på Kristus. Det talas om att "vårt" arbete kommer att sortera under TOUCHING ASIA och att Håkan vill börja arbetet i Indien redan i mars månad. Jag skulle gärna ge mer än jag har möjlighet till så länge jag är anställd i SvK, men, men ...

Håkan har också fått igång ett nytt projekt. Kanske inte helt nytt därför att arbetet bland de småflickor som säljs och köps i Nepal har pågått länge. Evangelisten Mikael Alfvén är en annan broder som också samarbetar med Håkan Gabrielsson och han har riktat in sig just på barnen i Nepal. Han gör en fantastisk insats där som du kan läsa om på hans hemsida Love Nepal genom att klicka här. Men nu har Håkan Gabrielsson  tagit nya steg och arbetar mer systematiskt mot trafficking. Den som vill kan nu besöka den nya hemsidan Out of Ashes där du kan få veta mer. Trafficking är ett område som kommer att kräva mer arbete. Det är klart och vida utbrett också i Sverige, men uppmärksammas knappt alls. Kanske beror det på att affärerna omsätter oerhörda pengar. Vi talar summor i samma klass som droghandeln och militären.

Apropå pensionering såg jag att Ulf Ekman nu går i pension, klicka här. Det tror jag är klokt. Han har slitit hårt under många år och på nytt börjat orientera sig mot vårt allmänkyrkliga arv. Nu kan han fortsätta att göra det. Men att han kommer att gå i sin sons fotspår tvivlar jag på, men, men igen ....

Och sedan kan jag inte låta bli att referera till Marcus Birros konstateranden också det i DAGEN. Jag har skrivit det förr. Det är fruktansvärt tyst i SvK om mycket. Birro som har rest under hela hösten inom svenska kristenhet menar att det är där, just där inom kristenheten sekulariseringen härjar. Den styrs av omedvetna kyrkopolitiker och sponsras av SvK. Du kan läsa hans inlägg genom att klicka här.

Men eftersom jag är på gott humör skriver jag: Låt oss hålla ut i bön, tro på Gud och våga hoppas på förändringar!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Köpa soffbord i advent? Hur gick det med kyrkosynen då? / Magnus Olsson

Håkan Sunnliden sa...

Bra kommentar. Men kanske var det beställt innan advent? Eller var det julklapp? Jag vet inte. Men det är först i morgon börjar adventsquatembern. Nej, jag har nog ingen bra ursäkt. Faste det kanske egentligen inte behövs.

Kyrkosynen jobbar vi vidare på. Men Magnus. Är kyrkosynen statisk? Dogmatisk?

Obelix sa...

Tyvärr, Pärleporten slog igen på Dagen. Går ej att läsa.

Anonym sa...

Jag, detta bedrövliga ord, håller för troligt att den är varken eller och både ock. Det som bottnar i " den som hör er, hör mig" och "jag är vägen, sanningen och livet", måste nog sökas hållas samman i " ingen annan grund kan läggas" och " utan mig kan ni inget göra". Å ena sidan statisk, å andra dynamisk, i en dans. I dogmatiken finns begrepp ( minns nu inte termerna som håller samman Kristi verk och person, som språkligt är samma som dansens rörelse) och då bör nog kyrkosynen präglas därav. Skall det sammanfattas och benämnas något kan kanske begreppet sakramental brukas om det inte för snabbt för bort från Ordet och ges för stark betydelse av ämbetet. / Magnus Olsson

Anonym sa...

Ps sakramentalt personlig dvs folkligt gudomligt./ MO

Anonym sa...

Gud är större än vårt hjärta och vår kyrkosyn.

Välsigne er alla och bed om väckelse, trots att det kan tyckas mörkt händer det mycket.

Guds tid är nu.

I kärlek Johan