tisdag, september 25, 2012

Folkkyrkan stöps om

Idag har vi gått igenom resten av reciterna, kommenterat och gett varandra råd inför utskottsbehandlingen. Dagens stora händelse har annars varit själva öppnandet av kyrkomötet. Efter mässan marscherade vi alla till Universitetets aula där prominenta gäster marscherade in, vacker musik spelades och talare talade.

Ärkebiskopen talade naturligtvis och det jag främst lade märke till var hur han backade upp strukturutredningen. Han menade att dess syfte var att främja församlingarnas fortsatta existens. Det var inte så det lät när vi tidigare på dagen diskuterade sagda utredning i Frimodig kyrka. I och för sig vill jag gärna tro att utredningen vill gagna Svenska kyrkans församling och uppmuntra dem till ansvarsfullt samarbete i storpastoraten. Någon lär ha sagt att det behöver inte alls gå illa, det vill säga det kan gå riktigt illa. I församlingen ska vi komma varandra nära för att sedan samverka sägs det. Men det är tveklöst så att församlingarna kläs av in på bara kroppen. De kommer fortsättningsvis bara att kunna fungera på delegation. En broder menade att ordet "samverkan" är direkt missvisande eftersom ordet förutsätter självständiga enheter som väljer att samverka. Här är det påtvingat och ordet samverkan är därför missvisande.

Civilministern Stefan Attefall var en annan talare. Jag lade märke till att han strök under att staten är sekulär, men att samhället behöver Svenska kyrkan. Det tror jag var en riktig analys och det betyder att vi måste göra det bästa av den situation Svenska kyrkan befinner sig i. Det fick mig också att tänka på en kommentar till min förra blogg som åtminstone indirekt menade att det spelar ingen roll vad som händer eftersom Guds verk ändå går fram. Det är naturligtvis riktigt tänkt, men ska väl nite hindra oss från att arbeta för att vi ska få bästa möjliga förutsättningar. Sedan får det bli som Gud bestämmer. Jag har ofta talat för samlingarna i hemmet och bemötts just med de orden att det inte hindrar att vi ska kämpa på nationell nivå. Kampen ska alltså föras på alla nivåer och det är där du, käre läsare, kommer in i bilden. Till detta måste jag också lägga doktor Johnsson ord: Ju sämre desto bättre. Så låt oss kämpa vidare i tron på att Gud är Allsmäktig.

Kyrkostyrelsen har skrivit och föreslagit att ordet "barnkonsekvensanalys" ska föras in överallt, på alla nivåer. Alla beslut ska föregås av en barnkonsekvensanalys, särskilt på stifts-, pastorats- och församlingsnivå. Det låter väl bra? Ett problem är bara att det blir lättare att överklaga beslut. Kanske hade beslutet i Värnamo kyrkliga samfällighet om att köpa in ett nytt krematorium för massor av mlijoner blivit ett annat om vi använt oss av ett barnperspektiv. Det är ju tack och lov inte så många barn som har glädje av det, menar jag.

Idag fick vi också en bok om Folkyrkan till oss. Den ska släppas på torsdag och jag hade tänkt vara med på det frivilliga seminariet som hålls i Kyrkans Hus på kvällen, det om Folkkyrkan. Jag ska försöka ögna igenom den i kväll/natt för att se vilken ställning Jesus får i denna bok. Det kan kanske finnas anledning att återkomma till den saken när folkkyrkan nu i all tysthet stöps om.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om folkkyrkan stöps om går att diskutera, det är bra och viktigt. Jesus är densamme igår, idag och i evighet, det kan diskuteras också, han fångas likväl inte i diskussionen. Han kan pratas sönder och osynliggöras men han förblir enligt sitt löfte och det är inte givet några organisationer./Magnus Olsson