lördag, mars 23, 2019

Israel inspirerar världen

Det är skönt att vara tillbaka i rutinerna, inte minst morgonrutinerna, efter Nepal-resan. Jag lägger märke till att jag tappar mark vad gäller bloggandet. Ibland funderar jag på att lägga av, men eftersom det är 2-300 personer som följer mig tar det emot. En idé kunde vara att helt gå över till hemsidan. Där finns också möjligheter att blogga ...

Häromdagen kom Menorah, förenade Israelsamlingens tidning i brevlådan. Den är alltid intressant att bläddra igenom och alltid finns det något läsvärt också för mig. Den här gången fanns en redogörelse under rubriken Israel inspirerar världen. I den redovisades några av de mest betydelsefulla upptäckterna i Israel under år 2018. Och jag häpnar. Några exempel:

1. Företaget Soldcold har utvecklat en färg som använder solens strålar för att aktivera en kylmekanism, vilket ger luftkonditionering utan el. Ju varmare solstrålarna är, desto mer svalnar anläggningen.

2. Den israeliske hjärnforskaren Eita Okun vid Bar Han Universitetet håller på att utveckla ett vaccin mot Alzheimers, något som kommer att påverka 47 miljoner människor världen över.

3. Andra forskare vid samma universitet som ovan är på väg att utveckla en lösning som med hjälp av ögondroppar rättar till alla brytningsfel.

4. Läkemedelsföretaget Collplant har tillsammans med ett amerikanskt företag påbörjat utvecklingen av 3D-tillverkade lungor för användning vid transplantationer. Går försöket bra, kommer tre ytterligare organ att framställas.

5. Bilar som drivs med vatten?Det israelisk/australienska start-up-företaget Electriq-global har konstruerat just en sådan bil. De första kommersiella bilarna förväntas komma ut på marknaden år 2022.

Det finns inte ord för att tala om det judiska folkets betydelse för sin omvärld.

1 kommentar:

Kerstin Carlsson, Värnamo sa...

Det enklaste är ju att låta bloggen gå över till hemsidan, både för dig som då får endast en sida att administrera, och för oss följare. Nytillkomna besökare på hemsidan hittar heller kanske inte hit, så det skulle säkert bli bra.