söndag, oktober 09, 2022

Kyrkomötet, dag 4

 Kyrkomötet slutade i fredags och nu håller det på att sjunka in. Den fjärde dagen innehöll inte något anmärkningsvärt för min del. Vårt utskott blev klart på torsdagen så vi behövde inte ta tid på fredagen. På fredagen hade vi emellertid gruppmöte i Frimodig kyrka och efter lunch skulle Antje Jackelén avtackas. Hon går som bekant i pension och kommer att ersättas av biskopen i Linköping, Martin Modéus. 

Jo, det finns en del att fundera vidare på inte bara inom Frimodig kyrka utan även inom de andra mindre grupperna. Motion nummer 81 seglar upp som nästa hot. Den går ut på att kyrkomötet ska höja tröskeln för att få vara med i kyrkomötet. Det har talats om 4 %-spärr på samma sätt som det är till riksdagen. Det skulle betyda att till exempel Frimodig kyrka kommer att åka ur kyrkomötet. Och Kristdemokraterna likaså. Om inte spärren möjligtvis bestäms till exempelvis 1 % eller om inte FK, Kd eller andra väljer att valsamverka. Vi skulle kunna ha en gemensam valplattform till exempel. Det verkar som att detta kommer att bli nästa riktigt stora utmaning - om motionen går igenom. Socialdemokraterna ser  förmodligen gärna att FK och andra mindre försvinner och att till exempel Alternativ för Sverige inte kommer in. Förslaget lyder ordagrant: 

Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att återkomma till kyrkomötet med förslag till ändringar i kyrkoordningen som innebär 1. införande av procentspärr för val till kyrkomötet ...  



På bilden ser du Fjellstedtska skolan i Uppsala. Där tog jag studenten 1973, men numera är det Svenska kyrkans pastoralinstitut. Här finns också rum att hyra för övernattning. 

Det har varit mycket nu ett tag så det ska bli skönt att komma till Branäs där Kari och jag ska tillbringa de närmaste två veckorna, men jag här av mig ändå!


Inga kommentarer: