torsdag, mars 03, 2022

Män och kvinnor är jämlika, men olika

 Nu har Olof Edsinger skrivit färdigt sina artiklar om relationen mellan män och kvinnor. De fem delarna har publicerats i tidningen Världen idag den 1/2, 8/2, 15/2, 22/2 och 1/3. För oss som är bibelläsare är det inte några radikala tankar han för fram, men det är så bra att det skrivs om vad det är att vara man eller kvinna. Det är faktiskt inte samma sak.

I den femte och avslutande artikeln sammanfattar han med fyra punkter som jag gärna återger här eftersom de mer eller mindre återger den bibliska förståelsen.

1. för det första tror en kristen på den goda skapelsen. Vår tid kännetecknas av att den inte gör det och det är en stor del av förklaringen till att det ser ut som det gör. Gud har uppenbarat för oss att människan skapades till hans avbild, till man och kvinna.

2. för det andra innebär det att män och kvinnor är jämlika, men olika. Vi är lika inför Gud, men biologiskt och psykologiskt är vi olika. Det är inte sant att jämlikheten betyder att de biologiska könen saknar betydelse, att de skulle vara resultatet av en social konstruktion. Gud gör varje del i sin skapelse unik och män och kvinnor kompletterar varandra. 

3. för det tredje förtjänar äktenskapet särskild uppmärksamhet. Enligt biblisk tro är kärleken till och troheten mot medmänniskan central. Det är inte själviskheten som är överordnad, snarare underordnandet i den meningen att vi håller andra högra än oss själva. I vår tid vill jag mena att det är extra viktigt att män behandlar kvinnor bättre än sig själva. Detta är vad äktenskapet skulle ge uttryck för.

4. den fjärde punkten Edsinger lyfter fram är korsets väg. Korsets väg talas det enligt min mening alldeles för lite om. Det är tråkigt eftersom det är en verklighet för alla människor. Korset är paradoxalt, men genom att lära känna det och dess betydelse klarnar mycket i våra liv. Tack Olof Edsingfer för dessa artiklar.




Inga kommentarer: