torsdag, oktober 27, 2022

Religionsdialog

 Det är nu ett tiotal år sedan som begreppet religionsdialog eller interreligiös dialog blev levande för mig. Och det är skrämmande. Jag ska kort förklara vad jag menar eftersom Världen idag, 27/10-22, ställer dialogen på sin spets. Det var en diskussion i kyrkomötet, jag minns inte vilket år, där det stod klart att "vi" hade omdefinierat begreppet ekumenik. Det har tidigare använts för att beskriva relationerna mellan kristna kyrkor och samfund, men så är det inte idag! Ekumenik handlar numera om relationerna mellan "kristendomen" och andra religioner vilket är en mycket väsentlig skillnad. Rätt eller fel?

I Kyrkoordningen heter det i den inledande texten till den fjortonde avdelningen:

Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och har en kallelse till kyrkans synliga enhet. Utifrån kyrkans tro på Gud som skapande, upprättande och livgivande i hela världen, är den vidare ekumeniska kallelsen att verka för kyrkans enhet, mänsklighetens gemenskap och världens helande, samt att söka Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös tradition.




I Världen idag förfasar sig Per-Arne Imsen över franciskanerprästen Richard Rohr därför att denne talar om att vi kan lära mycket av till exempel buddhisterna. Det är teologerna Patrik Hagman och Joel Halldorf som lyfter fram Rohr och hans "förtjänster". Imsen menar att det finns kristna som lämnar tron för att i stället knyta an till andra religioner. Samtidigt hävdar Hagman och Halldorf att många kommer in i tron (på Kristus) när trösklarna tas bort.

Det är viktigt att skilja mellan religioner och kristen tro. Kristen tro är i grund annorlunda än religioner eftersom den utgår från att Gud har uppenbarat sig för oss. Vi har att hålla oss till och lyda Honom. 

Problemet uppstår när vi behandlar kristen tro som en religion bland andra. Vidare när vi inte förmår att skilja mellan skapelse och frälsning. Som människor är vi närmast förpliktade att älska andra människor oavsett religion, kön eller hudfärg. Det är vad religionsdialogen går ut på. Men när det kommer till frälsningen gäller vad Gud har uppenbarat för oss, se till exempel Joh 3:16 eller 14:6.

Den största faran för de kristna i västvärlden och i synnerhet Sverige, är att de kristna är så dåligt informerade om sin egen tro eller att relationen till Jesus Kristus är alltför svag.

Man kan tycka vad man vill och resonera vitt och brett, men det förutsätter att gemenskapen med Herren Jesus är levande och stark. 2000-talet kommer förmodligen att kallas för ekumenikens århundrade. I sak lär det betyda att vi går mot en enda kyrklig organisation, en världskyrka, men kanske också att denna blir likvärdig med alla andra religioner. 

torsdag, oktober 20, 2022

Tänka fritt

 Vilka sköna dagar - helt utan ansvar. Åtminstone inbillar jag mig det. Eller är det kanske så att det endast är fråga om en tillfällig paus? Också här skriver jag mejl hit och dit, skickar in en artikel eller ger en intervju. Fast det ändå upplever jag det som ett skönt avbrott i vilan. Är det möjligt att alltid ha det så? Det borde det väl vara när man är sin egen?


Så här såg det ut i morse då det var 4 minusgrader.

I går ringde Världen idag och de kommer att presentera boken Det vi inte ser i sin bilaga Tro och liv nästa torsdag. Jag hade ett ganska långt samtal med Börje Norlén eftersom det tog ett tag innan vi fann varandra. Jag känner inte denne trevlige man men hann förstå att det vi upplever är viktigt för honom. Det går i och för sig inte att säga något om, men kristen tro har som bekant en annan grund. Vi får se vad som blir av detta. Jag tror att det blir bra. Tidningen kommer att publicera ett längre utdrag ur boken, men jag vet inte vad den kommer att klippa ut.

För övrigt har jag skrivit två artiklar om församlings plantering. Det var ett beställningsjobb som jag inte riktigt vet hur det föll ut. När jag funderat vidare blir det allt tydligare för mig hur olika kyrkor och samfund sitter rejält fast i det egna paradigmet. Det är svårt för dem att tänka utanför boxen och när en sådan som jag försöker med det kommer man snabbt i försvarsställning. 

Är det inte uppenbart för alla att tiderna och verkligheten förändras? Om det är så att vi trots detta inte ska anpassa, förändra eller kanske lägga ner våra organisationer är vi längre bibliska. Jag tänker emellanåt på Paulus som blir jude för judar, grek för greker --- för att om möjligt vinna någon för Kristus. Är det inte så att allt fler kristna väljer bort våra kyrkor och samfund? Såg ni till exempel intervjun med Emanuel Karlsten i går? Tänka fritt är stort (tänka rätt är större).

Jag försöker att bryta tankegångarna med jämna mellanrum genom att se på Mordkommissionen eller en allsvensk fotbollsmatch. I dag är det matchdag!!! Bajen tar emot Sirius. Endast seger räknas.


tisdag, oktober 18, 2022

Ny regering

 Det är gott att vara lite ledig eftersom man då kan arbeta lite mer effektivt. Dessutom kan man i Karis och mitt fall njuta av utsikten över berger i norra Värmland. Jag vill inte skriva att jag njuter över att kunna se på fotboll dessutom och att Malmö förlorade mot Göteborg i går. Men var det inte någon som menade att man ska glädja sig över sina framgångar utan att fördenskull förakta andras förluster? De har också sitt värde. Nåja, inom fotbollen får man ge och ta och Bajen har inte heller vunnit alla sina matcher. Får se hur det går på torsdag då vi möte Sirius hemma.

Förutom spännande samtal, planering och annat arbete, som jag inte vill redogöra för nu, har jag följt regeringsbildningen idag. Måste bara nämna Carin Stenströms ledare i Världen idag där hon kommenterar oppositionens påhopp. Den som vill kan läsa genom att klicka här. Hon skriver i regel mycket träffsäkra ledare och för övrigt tycker jag att Världen idag håller på att köra om tidningen Dagen rejält även om båda behövs.

Vad jag tycker om (S) och (C) kan vara allmänt bekant för mina läsare, men när det gäller (S) grundar sig min motvilja på att socialismen är gudlös. Det är den gudlösa politiken eller sekulära för att använda ett finare ord som ställt till så mycket av det elände vi har i vårt land inte minst inom skola, migration och kriminalitet.

All visshet kommer från Herren

och finns hos honom för evigt

läser jag i min bibel. Jag vet att Ulf Kristerssons hustru läser till präst och min bön är att de båda ska söka vishet hos Herre, det vill säga där den finns. 


Det är rätt och brukligt att be för all överhet. Det har jag gjort också för (S) och (C), men jag hoppas betydligt mer på den nya regeringen och delar av regeringsförklaringen var en fröjd att höra. Jag lyssnar särskilt efter detta med värderingar och det sades inte särskilt mycket om det, men det lyste i genom. 

I sammanfattningen lyfte Kristersson orden FRIHET OCH ANSVAR som vore de nyckelord. Ja, det är kristna värderingar. Frihet och ansvar. De båda hör samman, men den vägen är smal, som Jesus också påpekar. Det troliga är att Jesus syftade på vägen till Guds rike, men påståendet kan nog gälla för svensk vardagspolitik också. Be att den nya regeringen får hålla sig på den smala vägen och att den aktar sig för de sluttande plan som lider ner i diket!

torsdag, oktober 13, 2022

Vila och arbete i Branäs

 Skönt att få vara ledig ett par veckor. Det är numera ganska tydligt att man inte blir yngre och yngre utan äldre och äldre.

I går hade vi möte i Credo. Credo bedriver en ungdomsutbildning som baserats på min Bibelskola-on-line. Att den kommer till användning på detta sättet är för mig ett riktigt bönesvar. Så välsignat att regelbundet få möta dessa nästan trettio-talet ungdomar. Undervisningen pågår under en tre-års period och kursledare är Lasse Axelsson som nu har blivit generalsekreterare för Credo. Han har tillhört Credo under hela sitt liv och var en av medarbetarna när jag var skolpräst i Stockholm för mer än fyrtio år sedan. Sedan dessa har han varit drivande med att utveckla gospel-rörelsen i Sverige.

Bibelskolan-on-line innehåller 75 videoklipp och vi går igenom 25 av dem per år. Nu är vi inne på det tredje året och kommer att avsluta till försommaren -23. Undervisningen är endast en del av utbildningen. Utöver den handlar det om själavård och praktik av olika slag. Den som vill ta sig en titt på undervisningen kan klicka här.

Jo, det är inte bara vila här uppe i norra Värmland. Branäs är en fantastiskt anläggning och verkar vara gjord framför allt för barnfamiljen. Nu är det så att Kari och jag råkar ha tillgång till en av stugorna, åtminstone om ingen annan hyr för tillfället, Just vid den här tiden, när det inte är skidsäsong, går det i regel att ta sig hit för ett par veckors rekreation.


Den här stugan, Aspen 9, är ett bönesvar och en välsignelse för oss. Vi har varit här en handfull gånger och trivs väldigt bra. Just i dag regnar det och det ska det fortsätta med ytterligare några dagar, men det är inte fel att tända en brasa och ägna några timmar åt en bra bok.


söndag, oktober 09, 2022

Kyrkomötet, dag 4

 Kyrkomötet slutade i fredags och nu håller det på att sjunka in. Den fjärde dagen innehöll inte något anmärkningsvärt för min del. Vårt utskott blev klart på torsdagen så vi behövde inte ta tid på fredagen. På fredagen hade vi emellertid gruppmöte i Frimodig kyrka och efter lunch skulle Antje Jackelén avtackas. Hon går som bekant i pension och kommer att ersättas av biskopen i Linköping, Martin Modéus. 

Jo, det finns en del att fundera vidare på inte bara inom Frimodig kyrka utan även inom de andra mindre grupperna. Motion nummer 81 seglar upp som nästa hot. Den går ut på att kyrkomötet ska höja tröskeln för att få vara med i kyrkomötet. Det har talats om 4 %-spärr på samma sätt som det är till riksdagen. Det skulle betyda att till exempel Frimodig kyrka kommer att åka ur kyrkomötet. Och Kristdemokraterna likaså. Om inte spärren möjligtvis bestäms till exempelvis 1 % eller om inte FK, Kd eller andra väljer att valsamverka. Vi skulle kunna ha en gemensam valplattform till exempel. Det verkar som att detta kommer att bli nästa riktigt stora utmaning - om motionen går igenom. Socialdemokraterna ser  förmodligen gärna att FK och andra mindre försvinner och att till exempel Alternativ för Sverige inte kommer in. Förslaget lyder ordagrant: 

Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att återkomma till kyrkomötet med förslag till ändringar i kyrkoordningen som innebär 1. införande av procentspärr för val till kyrkomötet ...  



På bilden ser du Fjellstedtska skolan i Uppsala. Där tog jag studenten 1973, men numera är det Svenska kyrkans pastoralinstitut. Här finns också rum att hyra för övernattning. 

Det har varit mycket nu ett tag så det ska bli skönt att komma till Branäs där Kari och jag ska tillbringa de närmaste två veckorna, men jag här av mig ändå!


torsdag, oktober 06, 2022

Kyrkomötet, dag 3

 Först tvekade jag lite för att skriva denna blogg, men sedan när jag kom hem till hotellet ångrade jag mig. Vi har i Ekumenik utskottet kommit överens om att inte yppa vad våra samtal handlat om, något som jag i och för sig ställer mig tveksam till i yttrande-frihetens-land. Det jag skrivit tidigare är rätt harmlöst och avslöjar vare sig namn, hemligheter eller skandaler.

Men när jag nu kommer till hotellet ser jag att tidningen Dagen avslöjar vad som hänt i ett annat utskott, det som handhar frågan om samkönade vigslar. Till min oförställda glädje ser jag att utskottet backat eller åtminstone föreslagit att det inte gillar motionerna som talar om åsiktsregistrering eller diskriminering. Det är bra och nu ser jag fram emot plenum i november. Det känns fantastiskt med en debatt som avslöjar allt och slutar med att det sunda förnuftet vinner.



Faktum är att jag känner något litet hopp för Svenska kyrkan. Redan tidigare har jag noterat en liten svängning och nu känns den än starkare. Tänk om Socialdemokraternas (S) tid är över?! Tänk om det till sist fanns en bortre gräns för undergrävandet av Kristi kyrka?! Man ska ha detta i perspektiv eftersom undergrävandet, försöket att ta över, kontrollera och utnyttja Svenska kyrkan som en Socialdemokratisk folkkyrka, pågått i mer än hundra år!!! Det första riktiga genombrottet var år 1958 när det beslutades att vem som helst har rätt att bli präst, att prästen inte behöver vara kallad av Gud och vigd enligt allmänkyrklig tradition. Det beslutet följdes upp med politisk kraft och de stackars kristna förstod inte och mäktade inte med att göra motstånd. Sedan har (S) överskridit gränserna för kyrkans tro gång efter annan, kanske främst genom att avslå allt som handlar om kristen tro.

Så fick (S) hjälp av Pride och HBTQ-rörelsen eller om det var tvärtom? Jag vet inte. Synen på äktenskapet förändrades, sedan fanns det två acceptabla sätt att förstå äktenskapet och det skulle välsignas och så vidare ... Förslaget nu är att alla som tror annorlunda ska beslås med att diskriminera. 

 Kan det vara så att folk i allmänhet och folk i kyrkomötet börjar förstå att Svenska kyrkan håller på att gå under? Finns det en bortre gräns för dumheterna? Kan de kristna samla sig, bli en stark opposition och till och med vända tillbaka till källorna? Nja, kanske inte riktigt, men en bit på väg.

Så har jag lyckats skriva en blogg från kyrkomötet utan att avslöja vad som sker - i mitt utskott, men den som som vill känna av temperaturen ska läsa artikeln i Dagen. Det kan du göra genom att klicka här.

onsdag, oktober 05, 2022

Kyrkomötet, dag 2

 Skönt med lunch-paus. I dag sitter ledamöterna i sina respektive utskott hela dagen. I Ekumenik utskottet har vi gått igenom ett par riktigt intressanta motioner. Nja, kanske inte motionerna som sådana så mycket som själva saken. Förutom det har vi lämnat några yttranden till Ekonomi-utskottet.

Detta är café Alma i universitets källare.

Den ena motionen jag tänker på handlade om att återupprätta relationen till Israel. Det blir alltid ganska yvigt när vi talar om Israel-Palestinakonflikten. Konflikten? - tänker jag, det är ju krig!

Jag tog inte tid, men saken är viktig och de flesta av oss, vi är 15 ordinarie och 15 ersättare, får bekänna färg. Det blir snart låsta positioner och med förra årets kyrkomöte i minne var nog alla överens om att det måste bli en försiktig skrivning. En positiv skrivning till Israels fördel, men sedan också något om ... Jag  kunde tillför ett bra argument som också togs väl emot: Vi kan inte återupprätta relationen till Israel eftersom den aldrig brutits. Så var det med det.

Den andra motionen är jag mer osäker på, men inte därför att den lämnats in av Sverigedemokrater. Det hade för övrigt de två om Israel-Palestinakonflikten också gjort, utan därför att utskottet inte ville prata om inomkyrkliga rörelser. Här talas det om god gemenskap med The Episcopal Church, om avtal med EFS, Equmeniakyrkan och andra frikyrkor, men helst ingenting om laestadianer, OAS, ELM och så vidare. Missionsprovinsen är ingen idé att ens nämna. 

Nu är det så att vi går igenom motionerna och de bakgrundstexter som gjorts innan utskottet samlas. Sedan går vi igenom dessa en gång. Sekreterare plockar upp våra tankar och ställer samman ett så kallat betänkande. Därefter går vi igenom betänkandet. Det får bli i morgon. Då kollar vi gemensamt att allt som vi vill ha med finns med. Därefter går vi igenom en andra gång, fixar med språket och fattar beslutet att lägga fram det inför kyrkomötet som samlas en andra gång i november. Då diskuteras allt i plenum, men som du förstår är beslutet (nästan) i praktiken redan taget eftersom det också diskuterats i nomineringsgrupperna.

Just när jag skriver detta fick jag ett mejl. Min gode advokat skickade över ett protokollsutdrag från Växjö stifts domkapitel. Där står att läsa: Domkapitlet beslutar avskriva ärendet från vidare behandling. Biskop Fredrik har sökt mig här, men vi har ännu inte mötts. Han vill förhoppningsvis berätta den goda nyheten och kanske kommentera något. Jag lovar att återkomma i saken.

Nu måste jag gå till gruppmötet, lyssna och redovisa vad jag skrivit ovan.


tisdag, oktober 04, 2022

Kyrkomötet, dag 1

 Det här skriver jag timmarna innan kyrkomötet öppnar. De olika nomineringsgrupperna möttes som regel redan i går för att förbereda sig. Jag såg just i tidningen Dagen att den stora konfliktfrågan handlar om att präster inte får diskriminera samkönade par. Håhå-jaja. Ibland undrar jag vad som är viktigt för vår arma kyrka. Bibeln har ganska lite att säga om den frågan. Frågan om sexualitet och könsidentitet finns knappast i bibeln. Bibeln eller den heliga Skrift som är ett bättre epitet vårt kyrkliga sammanhang talar endast om att Gud skapade människan till man och kvinna. Inom de ramarna finns stora variationer, men alla är lika älskade. Det känns verkligen främmande att dela in människor i H, B, T, Q och så vidare ...

Jag tror inte att dessa frågor kommer upp i mitt utskott som ekumenik utskottet, men samtidigt borde de kanske göra det eftersom Kristi kyrka är internationell. Svenska kyrkan har, särskilt efter år 2000, haft en osökt förmåga att glömma "det enda nödvändiga". I mitt utskott ska vi behandla en skrivelse från kyrkostyrelsen och 8 motioner. Kyrkostyrelsens skrivelse handlar om att Svenska kyrkan ska formalisera sin gemenskap med The Episcopal Church i USA. Någon berättade för mig att den är mer liberala än Svenska kyrkan. Det märkliga är då att det i avtalet som jag läst så är allt riktigt bra. Där håller alla fast vid den sanna kyrkan. Tydligen är det bara i praktiken man inte gör det. Jag tycker jag känner igen det samtidigt som det naturligtvis inte finns någon perfekt kyrka eller församling.

Svenska kyrkan är enligt Lagen om Svenska kyrkan (1998:1591) antagen av Sveriges riksdag "ett evangelisk-lutherskt trossamfund". Det är ett huvudargument för Frimodig kyrka när vi argumenterar. Till detta kommer som att den är en episkopal kyrka. Det kan vara bra att kyrkomötet kan ta upp och diskutera allmänpolitiska frågor, men också att veta och hålla fast vid både bibel och bekännelse. 

Nu vet jag emellertid att tongivande ledamöter saknar den insikten och det är det som ställer till det, men det kanske är det pris vi får betala när vi är både en episkopal och en demokratisk kyrka.

De motioner jag ska vara med att diskutera handlar om uigurernas situation i Kina, om Israel och Palestina, om förföljda kristna, om religions dialogen, om kristna samarbetsavtal och om de ortodoxa kyrkorna i Ukraina.



Vårt utskott samlas först om några timmar efter gudstjänsten i Uppsala Domkyrka. Just när jag skriver detta inser jag att hur vid kyrkan är - från Sandhamns kapell, där jag här om dagen hade glädje att döpa Vendela till Kristi kyrka, till Uppsala domkyrka.


Jag ber att få återkomma i morgon med en korta rapport.