fredag, november 04, 2022

Domkapitlets beslut, del 1

 Usch vad tiden går. Jag har så mycket att skriva om så kanske gör det mig skriv-förlamad. Det handlar om min dagliga forskning, just nu, om kyrkans första femton år. Tänker att det ska bli en serie video-klipp. Sedan handlar det förstås om kyrkokampen, dels om hur jag friades av domkapitlet och vad det betyder, dels om det förestående kyrkomötet då (S) och Jesper Eneroth ska besegras.

Det är nu ett par veckor sedan jag fick protokollet från domkapitlet där de meddelar beslutet. Där står:


§ 130 Prästs förhållningssätt

Beslut

Domkapitlet beslutar avskriva ärendet från vidare handläggning.


Jag erkänner att jag blev förvånad när stiftsjuristen ringde någon gång i juni och meddelade att domkapitlet gjort mig till, inte bara ett utan två tillsynsärenden. Efter att advokaten Andreas Stenkar Karlgren och jag talat ut med domkapitlets utredningsgrupp, som för övrigt spelades in på band, har jag inte hört något från det förrän protokollet kom. Beslutet har du ovan. I ärendebeskrivningen står att läsa:

"Utredningsgruppen träffade Håkan Sunnliden med ombud den 8 september 2022 för ett samtal. Domkapitlet har att ta ställning till om det finns anledning att vidare utreda om Håkan Sunnliden agerat på ett sätt som borde föranleda en åtgärd enligt 31 kap. 11-12 §§ kyrkoordningen".

Det fanns det tydligen inte. Jag kan förstå att domkapitlet ville ta upp detta att jag "firat nattvardsgudstjänster i privatbostäder", men att man sedan la till ett ärende om mina blogga från den 7 och 13 januari gjorde mig misstänksam. Det är väl uppenbart att domkapitlet var ute efter något? Eller?

När jag sände tillbaka mitt vigselförordande till Kammarkollegiet 2010 kände jag mig lurad av domkapitlet, ja, till och med av biskopen. Han fick mig att "erkänna att jag varit illojal" utan att jag var medveten om att det var ett brott som skulle kunna leda till avkragning.




Nu är vi där igen. (S) lägger en motion om att en präst kan "diskriminera" han eller hon inte viger samkönade. Är inte detta ett sätt att forma om den kristna tron? Ett sätt att skrämma präster och än mer blivande präster? Ska Svenska kyrkan syssla med åsiktrsegistrering? Ska den vara en domstol vid sidan om Svensk domstol? Ska den inför egna diskrimineringslagar? 

Det är egentligen helt otroligt vad som pågår och än mer att så lite protester hörs - även om jag vet att det planeras samtal inom EFS och OAS, men de ska äga rum efter beslutet.

Jag tycker, för egen del, att beslutet något öppnar för en ljusare framtid. Mer om det senare.

Inga kommentarer: