torsdag, januari 02, 2020

Högmässa i Stockholm

I går läste jag advokaten Andreas Stenkar Karlgrens överklagan. Det gällde en präst uppe i Luleå stift som blivit "avkragad" när hon talat med konfirmander om det kristna äktenskapet. Hur i all sina da´r kan bli avkragad för något sådant?! Det är för mig obegripligt. Tydligen också för EFS eftersom man nu har begärt ett förtydligande av Svenska kyrkan. Det ska bli intressant att se utgången av de två reaktionerna samtidigt som jag undra var i all sina da´r Svenska kyrkan är på väg. Finns det ingen som kan rätta till det här? Om inte hoppas jag innerligt att EFS snarast får sig en egen biskop så det in sin viktiga mission inte fastnar i diverse domkapitel. Vi får se vart det tar vägen.

Det händer att jag kallas till eller medverkar i svenskkyrkliga sammanhang.

Sedan jag lämnade tjänsten i Hjälmseryd för tjugosex år sedan har jag inte haft något att göra med mitt gamla pastorat förutom några gånger i Gamla Hjelmseryd. Det kan finnas flera skäl till det, men nu är det tydligen dags. Visserligen finns inte Hjälmseryd som församling kvar, men där bor fortfarande människor. Församlingen slogs först ihop med Stockaryd och Hultsjö. De tre utgör nu en församling som i sin tur ingår Sävsjö pastorat.

Men nu har det hänt.Den 19 januari ska jag predika i Högmässan i Stockaryds kyrka. Därefter blir det lunch och sedan ska jag hålla föredrag om Guds rike. Jag hoppas att det blir ett kärt återseende efter alla dessa år. Vi får se.

Det verkar som att det rör på sig i det kyrkliga etablissemanget. Den 26 januari ska jag leda högmässa i ELM i Örkelljunga. ELM betyder Evangelisk-luthersk mission och är det nya namnet på vad som förr kallades BV, det vill säga Bibeltrogna vänner. Att få bidra i dessa sammanhang är något nytt för mig även om evangeliet är detsamma. Eftersom höll en undervisningsdag för samma församling tidigare i höstas vet jag att det rör på sig bland de gammalkyrkliga. Det verkar som att det blir allt svårare för dem att förlita sig Svenska kyrkan. Det har jag förståelse för. Det ska bli spännande att se hur rörelsen utvecklas under det kommande året.

Tänk, nu vill både EFS, ELM och Mp ta nya steg. Mp är förkortningen på Missionsprovinsen. Det vore en skänk från ovan om de tre kunde finna varandra och fördjupa samarbetet. Så som situationen utvecklat sig behöver vi varandra mer än tidigare. Därför är det också en glädje att Mp nu kommer att börja med högmässor i Stockholm. Jag har lovat att bidra så gott jag kan och fick därför en förfrågan om jag kunde tänka mig att medverka till att en ny församlingsbildning just i Stockholm. Mer än gärna, svarade jag.

Vi som står i svensk-kyrklig tradition behöver många nya församlingar. När jag skriver menar jag inte församlingar i kyrkorättslig mening utan i bibelteologisk mening. Om vi kan särskilja de två föreställningarna har vi kommit långt. Här har Mp alla möjligheter i världen att bli en nyckelspelare eftersom där finns både biskop och präster.

Den 9 februari börjar Mp med högmässor i Stockholm. Till en början blir det varannan söndag. Jag kommer att berätta mer här på bloggen allteftersom saker och ting utvecklas. Så välökommen igen och ett gott nytt år 2020!




8 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Intressant! Men kyrkohistoriskt kan väl Elm-Bv knappast betecknas som gammalkyrkliga? (Fast visst rör det på sej även bland dessa). Efs är dessutom knappast så entydigt "konservativt" som den avkragade Efs-prästen och missionsföreståndarens reaktion kan ge intryck av. Tror inte på att Efs och Mp skulle vilja ha med varandra att göra.

Elm och Mp däremot har ju redan många beröringspunkter personellt, om än inte organisatoriskt. (Förre missionsbiskopen Roland var ju t ex missionsföreståndare i Elm innan han präst- och biskopsvigdes).

Håkan Sunnliden sa...

Det förundrar mig att rörelser som EFS, ELM, Lutherstiftelsen, Kyrkliga förbundet, laestadianer, Synoden, OAS-rörelsen med flera - alla vill hålla sig till samma bekännelse som Svenska kyrkan och ändå inte kan förenas i tron?! Är inte det ett oerhört svaghetstecken?

Dessutom är det delar ur dessa som har bildat Mp så visst måste det ha funnits en förståelse för situationen?

Det är hög tid att komma samman.

Andreas Holmberg sa...

Förenas i tron går väl bra, hoppas jag! Det hoppas jag vi redan gjort. Men liturgiskt och organisatoriskt? Det är ju frågan (annat än allmänt inom "organisationen" Svenska kyrkan kanske). Man må betänka att i den avkragningsdebatt som nu förekommer går såväl Dag Sandahl från högkyrkligheten som Daniel Ringdahl från lågkyrkligheten till försvar för en präst som de egentligen själva skulle vilja avkraga eller som de i varje fall inte kan erkänna som "riktig" präst.

En av många ironier i dagsläget, liksom den att Åsa är en fd "Efs-pastor" (därtill kantor) och nu inte bara blir den första kvinnan på biskopsstolen i Lule utan också, vad jag vet, den första lulebiskop som avkragar en av Efs Norrbottens "Efs-präster".

Elisabeth G sa...

S:t Stefanus koinonia har firat gudstjänster i Stockholm sedan år 1997 och var år 2003 med och bildade Missionsprovinsen. Nu tjänstgör, såvitt jag vet, två präster där, nämligen biskop Göran Beijer och kyrkoherde Hans-Åke Holmström. Det känns minst sagt förbryllande att här få läsa att Mpr nu, efter 22 år, ska börja med högmässor i Stockholm. Är Mpr-församlingen underrättad om detta?

Anders Lundberg sa...

Andreas: Jag tycker gott att både Ringdahl och Sandahl får lov att kritisera avkragningen även om det gäller en kvinnlig präst. Om man vänder på frågan: Tror du att Ringdahl och Sandahl är nöjda över avkragningen av prästen av detta skäl just för att det är en kvinnlig präst? Det måste väl vara möjligt att skilja på frågorna?

Att biskopen har bakgrund inom EFS och är mycket väl insatt i EFS som rörelse tror jag spär på irritationen från EFS sida centralt. Det är ingen obildad biskop som i misshugg råkar förolämpa stiftelsen, det liknar mer en öppen provokation.

Håkan Sunnliden sa...

Elisabet. Det är klart att jag vet att Mp firar högmässa i Stockholm sedan många år tillbaka. Men det är också rätt att Mp bildar fler församlingar i Stockholm. Jag hoppas innerligt att det blir ett antal inom överskådlig framtid. Och självklart är Mp införstått med detta.

Elisabeth G sa...

Aha! Tack för svar, Håkan! Jag blev bara så paff eftersom jag fick intrycket att det inte skulle finnas någon verksamhet i Stockholm, för närvarande. Att bilda fler församlingar hör ju, så att säga, till Mpr:s uppgift och Stockholm är vidsträckt. Det är bra att Mpr växer till.

Anonym sa...

Jag har också idag läs överklagandet av advokat Stenkar Karlgren, verkligen kunnigt och träffsäkert, en veritabel nedsabling av domkapitlets beslut. Blir svårt förvånad, för att använda Leif GW Perssons uttryck, om domkapitlets beslut inte undanröjs. Måste vara mycket bättre utsikter än det var för biskopen i Missionsprovinsen.

Ja det är intressant att se vart EFS tar vägen, jag tror nog att potentaterna i Svenska kyrkan nu är ängsliga för vad som sker om domkapitlets beslut, Gud förbjude, står fast.

Jonas M