lördag, september 26, 2015

Med eller utan samvetsklausul

I går var jag på två ställen samtidigt. Kl 19 samlades ett 100-tal vänner från olika sammanhang till lovsång och tillbedjan. Smågrupperna i Värnamo träffas 2 gånger varje år för att tacka Gud och för att se varandra. Det blev en god stund under dryga två timmar.  Samtidigt visade TV 4 nyheter och sände ett inslag med anledning av kyrkomötet vars första session just avsluts. Här fanns en motion som menade att det var dags att ta bort samvetsklausulen knuten till vigslar. Faktum är att kyrkomötet 2009 slog fast att det finns två hedervärda åsikter om äktenskap. När det slagits fast var det inte svårt att få igenom beslutet att viga samkönat.

Men nu är det tydligen dags att ändra på det. Det ska bara få finnas en hedervärd åsikt. Kyrkans lära ska inte längre betraktas som hedervärd med andra ord. TV-journalisten frågade mig vad jag tyckte om det. Jag svarade att jag tycker det är dåligt eftersom i normala fall ingångna avtal ska hållas. Nå, detta klipptes bort. I stället bestod inslaget av ett reportage med kyrkoherden som själv ingått samkönat inslag. Han menade att kyrkan, han menade Svenska kyrkan,  fattat beslut om samkönade äktenskap och att prästerna i densamma nu har att hålla sig till fattade beslut. Men det var väl inte helt riktigt? Det var staten som ändrade äktenskapsbalken och kyrkan bestämde att det finns två hedervärda åsikter.

Jag påtalade detta enkla faktum för TV-journalisten men det klipptes bort. Vidare underströk jag att jag inte är homofob utan fullt ut accepterar att staten fattat sitt beslut och ändrat i balken. Men staten har inte ändrat den allmänneliga kyrkans tro. Läran om äktenskapet finns kvar. TV inslaget fick med att jag sagt att de flesta människor vet att Gud skapade människan till man och kvinna, att de tu skall bli ett kött och att Gud välsignat detta med barn. Det kom med och så hoppas jag ha fått ut lite enkel undervisning om äktenskapet till svenska folket. Alltid något om än inslaget inte var till min fördel.

De ringde, ovetandes om TV-inslaget, från norska DAGEN i samma ärende. Det norska kyrkomötet vill nu gå samma väg och de undrade hur jag såg på utvecklingen.  Intervjun publiceras på måndag har jag fått veta.

Kyrkans inre sekularisering fortsätter med oförminskad fart. Politikerna bestämmer farten och användet sig av politiska metoder. Hur skulle de kunna göra annars? Nu kanske inte motionen går igenom,  men då återkommer den säkert nästa år och nästa och nästa tills den går igenom. Kyrkan i ordets rätta mening har ingenting att sätta emot. Svaga kyrkoledare viker ner sig eftersom vare sig ämbetet eller äktenskapet är sakrament i Svenska kyrkan. Men säga vad man vill har de ändå betraktats som sakramentala handlingar. De finns ännu så länge med i Kyrkohandboken. Men visst skevar det ordentligt?

Desto roligare har det varit i dag då jag haft kyrklig vigsel - igen!  Eller som det heter i Kyrkohandboken "Välsignelse över ingånget äktenskap". En broder har gift sig med en vietnamesiska. På papperet är hon buddist men han tillhör Svenska kyrkan och nu ville de efter sin vigsel i Vietnam ha den Treenige Gudens välsignelse. Sådant vill jag inte förhindra och även om jag saknar svenska statens vigselförordnande kan jag tillmötesgå en sådan önskan.

Det verkar som att jag också fortsättningsvis får räkna med att bli brukad i hanteringen av äktenskap. Med eller utan samvetsklausul. Tänk så det kan gå.


2 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Heja Håkan! Nu tar vi kyrkan tillbaka - för inte kan politikerväldet bestå länge till. Dom tror ju inte längre på systemet själva (jo, några få som valt att köra huvudet i sanden eller som medvetet vill sabotera).

Svend Ole Kvilesjø, nettleder i norske Dagen sa...

Hei Håkan,

her er artikkelen som er på trykk i norske Dagen i dag: http://www.dagen.no/Nyheter/homovigsel/Vil-tvinge-nye-prester-til-%C3%A5-vie-homofile-251022