söndag, september 27, 2015

Guds rike

I fredags möttes ett 100-tal kristtrogna för att möta Gud och varandra. Jag fick glädjen att dela ett Guds ord från Apg 2:46f som handlar om hur de första kristna prisade Gud.

... och i hemmen bröt de bröd och delade måltid med varandra i jublande glädje. De prisade Gud och var omtyckta av hela folket. Och Herren ökade var dag skaran med dem som blev frälsta.

Hur kom det sig att de var så översvallande glada? Det heter till och med att många sålde mark och hus för att dela med sig till de fattiga. I 5 Mos 15:4 står att läsa att när Israels barn kommer in i Löfteslandet ska där inte finnas några som lider nöd. Guds eskatologiska välsignelse ska förse dem med allt de behöver och mer därtill.  De första kristna trodde att de genom tron på Jesus nått Löfteslandet, att Gud uppfyllt löftena i Jesus och att vi nu bara behöver säga vårt Amen. Så trodde Paulus också 30 år senare.

Jesus predikade att Guds rike kommit med honom. Detta rike kan beskrivas med hjälp av fem punkter.

1. Guds rike är NU. Inte igår. Inte i morgon. Detta är fortfarande det budskap vi har att förkunna.  Vi ska säga: Saliga är de fattiga, ty dem hör himmelriket till, saliga är de sörjande, ty de ska bli tröstade, saliga är de de som hungrar, ty de ska bli mättade ...

2. I Guds rike regerar Gud helt och hållet. Här finns inga mänskliga lagar eller förordningar.  Här styr inte ekonomin eller överskottet av byggnader.Här råder den Helige Ande som inte känner några lagar andra än frihetens lag. Den Helige Ande frågar inte om lov. Anden verkar när, var och hur han vill.

3. Guds rike är andligt.  Kyrkor och samfund är historiska företeelser behäftade med synd, elände och allehanda tillkortakommanden. Guds rike består inte i ord utan i kraft. Guds rike består inte i mat eller dryck utan i rättfärdighet, frid och glädje.

4. Guds rike frälsar syndare. I Guds rike finns inga orättfärdiga utan endast kallade, utvalda heliga människor som ständigt tackar Gud för att Han sände sin Son.

5. Gud rike leder till radikala omvändelser. När Ordet träffar hjärtan kan ingen vara likgiltig, ingen kan förhålla sig neutral. En kristen människa lever i ödmjukhet i hem, skola och på arbetsplatser. Hon kämpar den goda kampen.

Som om detta inte räckte fick jag också dela en nyupptäckt. Kristi kyrka eller för all del lokala gemenskaper växer inte per automatik. De växer i samma takt som lydnaden upprättas. Här finns ett stort antal skrivna böcker som behöver revideras. Det är inte ofta vi talar eller skriver om trons lydnad, den Paulus arbetade för att upprätta. Kanske finns det anledning att återkomma till just detta. 

Inga kommentarer: