lördag, juni 30, 2012

Jesus i Korint

Semestern går mot sitt slut. Ett skäl till att jag lade semestern så tidigt var att jag ska resa till Nepal i månadsslutet augusti-september, sedan är det kyrkomötet i september och november (det är flyttat hit) och en resa till Jordanien - Israel i slutet av oktober. Med andra ord hade jag inte tid för semester. Men nu blev det inte så. Resan till Nepal som jag ska berätta om senare är framflyttad till februari. Det betyder att jag nu får jobba hela juli-augusti och september. Så kan det gå.

Jag kom just ifrån matchen Värnamo - Brage och tillsammans med 822 andra kunde jag glädja mig över en 3-0 seger. På måndag reser jag förmodligen till Jönköping för att se Jönköping - Bajen. Jag hoppas jag får glädja mig då också. Om det regnar får det bli TV4 Sport i stället.

Sedan har jag läst ut boken Spåren efter Jesus - om kyrkans fyra evangelier av biskop Biörn Fjärstedt. Boken är en sammanställning av vad som hände tiden efter Jesus, av den apostoliska tiden. Den innehåller inte så mycket nytt för min del, men kan med fördel läsas av teologie studeranden. Här finns mycket fakta samlat. Boken finns utgiven på Artos förlag

Innan matchen hann jag arbeta vidare nu med 1 Kor 15 och intressant nog finns i Fjärstedts bok ett kapitel med rubriken Jesus i Korint. Det läste jag förstås extra noga. En knepig fråga för forskarna har varit varför Paulus så lite hänvisar till Jesus och dennes undervisning. Det verkar till exempel emellanåt som om Paulus inte kände till Jesu liknelser. Men Fjärstedt håller inte riktigt med och visar att mycket av Jesu undervisning finns hos Paulus till exempel i 1 Korinterbrevet. Vi vet också att Paulus hade med sig läkaren och evangelisten Lukas i arbetslaget, han som skrev både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. I Apg berättas om hur Apollos kommit till Korint och hur denne undervisade noggrant om Jesus, Apg 18:24-28. Så nog hade korintierna hört en hel del om Jesus.

Fjärstedt menar att mycket av Jesu undervisning också liknelserna finns dolt i 1 Kor. Paulus skriver till exempel initierat om hur evangeliet varit och är dolt i 1:17-2:16. Detta är Jesu undervisning i Lukas 12:38-42. I 1 Kor 3 talar Paulus om den som planterat och om den som har byggt. Bakgrunden finns hos Jesus i liknelsen om arrendatorn i vingården och byggandet Jesu undervisning från Bergspredikan. I kapitel 3 talas också om hur allt ska prövas i eld, ett eko från Luk 17:28-30. I 1 Kor 4 talar Paulus om sig själv som en trogen och klok förvaltare av evangelium. Jesus lade grunden för den undervisningen i liknelsen om förvaltaren i Luk 16 och om tjänaren som väntar att han herre ska komma hem. Vidare i kap 9 talar Paulus om arbetaren som är värd sin lön, detsamma som Jesus säger i Luk 10:7.

Fjärstedt är själv en kunnig exeget och han väver samman evangelierna och de apostoliska fäderna, läran och liturgin på ett fantastiskt sätt. Evangeliernas trovärdighet stärks ytterligare för den som behöver det genom den här boken.


Inga kommentarer: