torsdag, juni 28, 2012

Mission i Sverige

Hej igen allihop och tack för uppmuntrande kommentarer. Jag tror att Ulrika Z har helt rätt i sina tankar. Du kan läsa hennes rapport från England genom att klicka. Missionen måste ske på gräsrotsnivå. Men också där behövs vid sidan om inspiration skicklighet och uppmuntrande resultat. Samtidigt är mission något som tillhör Kyrkan i sin helhet, hennes väsen. Kyrkan är missionerande genom sin bekännelse och genom sina handlingar, inte minst genom sina liturgiska handlingar. När människor hör och ser får de möjlighet att ta in och bli delaktiga. Jag har som sagt skrivit två motioner i ärendet, men också lagt märke till genom de skrivelser som skickats ut från kyrkostyrelsen att "de där uppe" nu börjar förstå att det behövs insatser på alla nivåer om vi som helhet ska kunna ge vidare vår tradition. Den tradition vars kärna är tron på Jesus.

Nu lägger jag ut de båda motionerna för att ni ska kunna analysera dem och komma med förslag till förbättringar. Den första handlar om att göra någon biskop med råd drivande och ansvarig för mission i Sverige och den andra innehåller ett förtydligande som bland annat innebär att få in mission i Sverige i alla kyrkliga utbildningar. Jag skickar med den första här och den andra kommer i morgon.


Tillsätt ett råd med ansvar för mission i Sverige

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att kyrkostyrelsen snarast tillsätter ett råd för mission i Sverige.
2. Kyrkomötet beslutar att kyrkostyrelsen uppdrar åt en av biskoparna att driva och ansvara för mission i Sverige.

Motivering
Kyrkomötet 2011 beslutade att lägga ner den särskilda nämnden för Svenska kyrkan i utlandet och att i stället låta arbetet sortera direkt under kyrkomötet. Kyrkostyrelsen tillsatte sedan ett råd i vilket bland annat biskopen i Visby stift ingår. Undertecknad motionerar nu om en liknande lösning för mission i Sverige.

I kyrkostyrelsens skrivelse 2012:1 benämns Svenska kyrkan som en missionerande folkkyrka. Kyrkostyrelsen avser att i samspel med stift och församlingar utveckla en vision avseende kyrkans missionsuppdrag. Den nationella nivåns insats blir att tillhandahålla resurser och mötesplatser samt bidra med omvärldsanalys, forskning och kommunikation.

Den grundläggande uppgiften att utöva mission sker naturligast genom de människor som lever Kyrkans liv oberoende av deras profession, oberoende av ekonomi och/eller strukturer.
Missionen hör till Kyrkans väsen och är som sådan också icke-territoriell. Det stöd som kyrkostyrelsen syftar på bör därför riktas till växande gudstjänstfirande församlingar, till bildandet av nya gemenskaper, till samarbete med fristående kyrkliga stiftelser, kloster, kommuniteter och andra inomkyrkliga rörelser. Tillsammans kan vi och i förlängningen av en missionerande och växande folkkyrka borde tomma kyrkor på nytt kunna tas i anspråk.

För att kunna överblicka och samordna processen bör kyrkostyrelsen bilda ett råd för mission i Sverige. För detta råd ska minst en av biskoparna ta särskilt ansvar. I rådet bör också ingå en missiolog, någon med samordningsansvar mellan stiften och andra intressenter samt en eller ett par församlings präster.

---

Den är inte längre än så, men den tvingar ändå kyrkomötet att arbeta på saken. Jag hoppas svagt på denna eftersom saken är av nöden. Välkommen med kommentarer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi måste våga ta anstöten om missionens syfte, innehåll och mål!Tro på Jesus som frälsare och Herre i lära OCH liv! Vilket är uppdraget? Liv eller aktiviteter?

Tycker nog att kyrkan är ganska bra på att föra ut sina hjärtefrågor, de politiskt korrekta. Värderingarna i kristenheten vad som är rätt och och fel har förändrats drastiskt på några år! Snarare, finns inget rätt och fel, man blir salig på sin tro,eller det dom flesta tycker. Ex moralfrågor, sex, sambo, äktenskap, sopsortering i församlingshemmet, rättvist kaffe, feel good, mindfulnesskurser mm.Jag tycker att det gått fort!
Men blir någon frälst? Erfarit omvändelse,förvandlat liv, helade i Jesu namn?? Inbjuder någon vid gudstjänsterna till att ta emot Jesus som Frälsare och Herre? Tänk om någon sitter i kyrkbänken eller vid dopsamtalet och väntar på den frågan!
Astrid