onsdag, juni 27, 2012

Var finns missionärerna?

Ulrika Z har naturligtvis helt rätt i sin kommentar till förra bloggen. Allt går inte att köpa för pengar. 

I gårdagens SvD fanns en i ämnet intressant understreckare. Det var min gamle lärare Hans Ingvar Roth, professor i pedagogik och aktuell med boken Är religionen en mänsklig rättighet som redogjorde för den politiske filosofen Michael Sanders bok What money can't buy. I den hävdar filosofen att vårt samhälle slagit in på en farlig väg när det går från att vara en marknadsekonomi till att bli ett marknadssamhälle, det vill säga bli ett samhälle där "allt" går att köpa för pengar. På det sättet får vi ett sämre samhälle med större ojämlikhet. Gråzoner uppstår och våra värderingar löses upp. Han ger en rad exempel. 

Sann vänskap kan inte köpas för pengar. Inte heller lojalitet, mellanmänsklig solidaritet eller personliga förtroenden. Om någon till exempel skulle kunna köpa sig ett Nobelpris upphör värdet av priset.  I vår tid innebär det att de rika inte bara kan köpa dyra bilar och bostäder, konst och lustyachter utan också bättre sjukvård, utbildning och större möjligheter att påverka politiken. I ett sådant läge frestas också de fattiga att till exempel låta tatuera in webbadresser på sina pannor, bli surrogatmammor eller sälja sina organ. 

När någon kan köpa ett lämpligt tacktal till en väns högtidsdag sjunker värdet på talet. När någon skänker miljoner till ett universitet och därför får plats för sin son eller dotter på detsamma är studieplatsen inte längre lika mycket värd. Eller om någon skänker pengar till eller på annat sätt bidrar till ett universitet och i gengäld utnämns till hedersdoktor. Kända exempel finns som bekant på nära håll.

Sandel hämtar också ett exempel från Israel där ett daghem införde straffavgifter för dem som hämtade sina barn för sent. Resultatet blev att flera föräldrar kom senare eftersom de tyckte sig kunna köpa en förlängning. På det sättet undergrävdes själva grundtanken och när systemet sedan avskaffades var det svårt att få tillbaka de ursprungliga värderingarna. I byn Wolfenschleissen i Schweiz kunde 51 % av befolkningen tänka sig att ta emot kärnkraftsavfall för att på så sätt "ställa upp". När de sedan fick materiell kompensation upplevde de att de var köpta och stödet sjönk till 25 %. 

Det är inte svårt för någon av oss att känna igen mönstret, men hur ska det kunna brytas? Sandel finner inga omedelbara svar, men menar att vi behöver fler gruppsammansvetsande mötessammanhang. Vi behöver en bredare offentlig debatt kring just våra värderingar. Avslutningsvis skriver Roth att boken borde vara obligatorisk kurslitteratur på alla våra universitets ekonomiutbildningar. 

Jag drar mig till minnes hur vi under min pastoral-teologiska utbildning köpte konfirmander som vi skulle öva oss på. Jag vet också att man under en tid här i Värnamo betalade ungdomar för att medverka i konfirmandarbetet. Det är tack och lov borttaget sedan länge, men jag befarar att fenomenet kan komma tillbaka. Visste du förresten att det finns människor som vill ha 50;- för att läsa episteltexten i högmässan? I sådana fall borde läsningen av evangeliet kosta minst 75;-.

Ulrika Z har helt rätt att missionsiver inte går att köpa för pengar, inte ens för 373 miljoner. Men om det inte är pengar som fattas är det något annat som fattas. Jag har tänkt skriva två motioner om mission i Sverige till kyrkomötet, men nu känns det mer hopplöst än någonsin. Inte bara därför att Frimodig kyrka av princip aldrig får igenom några motioner utan också därför att jag undrar; Var finns missionärerna?

5 kommentarer:

Ulrika Zwaard sa...

Jag tror på mission som lokalt initiativ. Vad har vi att säga, till vem vill vi säga det och hur går vi till väga? Några nationella eller stiftsstyrda mallar tror jag inte på när det gäller mission i eget land. Var nyligen i England och deltog i en församlings missionsvecka. Vi jobbade utåtriktat på en mängd olika sätt på olika arenor för olika målgrupper och det blev en helt fantastisk upplevelse. Men initiativet och genomförandet drev församlingen huvudsakligen själv - med lite moraliskt stöd från sitt stift och ett gäng utsocknes engelska och utländska präster som extra inspirationskrydda - däribland jag (se min blogg för mer info).
Varje ort och ställe kräver dock mission som passar de lokala förutsättningarna. Det som funkar i en småstad i England kanske inte funkar i Värnamo. Eller så gör det det. Det är väl där fingertoppskänslan kommer in.
Kontentan då: jag tror inte på styrdokument och miljonbudgetar när det gäller mission. Däremot tror jag på vad Den Helige Ande kan åstadkomma med villiga redskap - med eller utan resurser.
Ulrika Z

Gunvor Vennberg sa...

Det finns många sätt att förstöra frivillighet - ett sådant är att betala för allting. Tänk om vi började ge tionde av all vår tid till kyrkan allihop och satsade den på att missionera på sätt som vi själva har förutsättningar för och fantasi till - då skulle det hända grejer!

Torbjörn Lindahl sa...

Intressant det där om att engagemang sjunker vid betalning. Det borde vi i kyrkan ta fasta på när det gäller arvoderingar i alla möjliga sammanhang.

Minns en händelse från min första prästtid. En ung man, duktig i orgelspelande, brukade följa mig och spela på söndagseftermiddagarnas gudstjänster i missionshusen. Givetvis fick han betalning enligt gällande taxa. Men efter en tid meddelande han mig att han inte ville ha betalt. "Det här gör jag ju som ett engagemang i min förssamling. Det blir inte lika roligt om jag får betalt" (eller ungefär så)löd hans ord.

Anonym sa...

Vad vi set och hört,osv det förkunnar vi ! Vad har SvK att förkunna? Miljö och utsläppsrätter. Allt som har med "att komma ut" sexuellt. Allt från RFSL, rätten till välja kön, passar inte något av som etablerade blir det HEN. Religion men inte nödvändigtvis den kristna. Tage G Petterson predikade i söndags TV. Han önskade avslutningsvis se något av det bästa, goda ur alla religioner.

Som motsats rekommenderar jag Isik Ablas vittnesbörd 20/6 på Nyhemsveckan och hennes profetiska bibelstudium 21/ på Nyhemsveckan. Måste det komma någon missionär från muslimsk bakgrund för att våga säga sanningen om omvändelse inifrån först?? Om någon orkar lyssna, bry sig... (länk via Nyhemsveckan eller Dagen,60/40 min lovsång först)
Skriv motioner även om ingen verkar lyssna!Gud ser det!
Astrid

Anonym sa...

Här kommer länkadreserna till ovanstående, om någon vill höra ett vittnesbörd!
http://nyhem.media.fnf.nu/4/nyhemsveckan_2012/25

http://nyhem.media.fnf.nu/4/nyhemsveckan_2012/27