lördag, februari 19, 2011

Bibelförklaringar

Igår satt jag nästan hela dagen med förberedelserna inför Bibelförklaringarna. Jag går nu igenom 1 Korintierbrevet, vers för vers. Det är ett spännande brev och särskilt spännande är det att läsa Raymond Collins kommentar till detsamma. Han menar nämligen att brevet är skrivet till och för de heligas gemenskap. Praktiskt taget alla frågor i 1 Kor ska ses i ljuset av gemenskapen. Det påverkar faktiskt tolkningarna av brevet, men jag kan inte här fördjupa mig i det. För övrigt har jag nu spelat in 19 avsnitt av 1 Thessalonikerbrevet för Visjon Norge . Det ryktas att första avsnittet ska sändas 1 mars kl 19. Själv kan jag inte se det för jag har Bibelförklaringarna i Värnamo kyrka samma tid. Men uppriktigtigt sagt är jag inte särskilt intresserad. Möjligen för att se hur jag kan förbättra mig. De första avsnitten var jag inte riktigt nöjd med. Resterande avsnitt ska spelas in 21-22 mars.

Det är inte färdigt ännu, men Bibelförklaringarna som nu börjar uppmärksammas och som ligger ute på nätet kommer att flyttas till församlingens hemsida. Jag är naturligtvis glad för det och hoppas att ni också fortsättningsvis ska hitta fram dit. Om inte annat kommer ni att göra det genom att klicka i marginalen här till höger.

När jag tänker på det är det ganska kaxigt att kalla det för bibelförklaringar, men amibitonen är just den att läsa Nya Testamentet i Kyrkans ljus, inte den profana vetenskapens. Biskop Bo Giertz introducerade begreppet. Det gäller att förklara vad som står och menas. Tolkningar kommer vi aldrig ifrån, men vad säger Kyrkan? Det är frågan. Raymond Collins kommentar ingår i den Romersk-katolska serien av kommentarer som kallas Sacra Pagina. Den rekommendera jag varmt även om jag använder andra lutherska och evangeliska kommentarer också.

3 kommentarer:

SigridL sa...

Ser fram emot att få ladda hem 1 Kor. Hoppas du snart är färdig med det :-)

Håkan Sunnliden sa...

Sigrid, det kan du inte räkna med. Jag har nu gjort 26 delar och imorgon ska vi börja på 7:17. Så nog lär vi vara i 1 Kor hela år 2011, men delar kan nog läggas ut tidigare. Kul att du tar del av det. 1 Kor är verkligen relevant för vår tid som du kanske anar av min förr blogg.

SigridL sa...

Jag låter min datakunnige son lägga mp3-formatet på skiva, sedan är vi några stycken som delar på att lyssna. Detta rekommenderas!! Jag anade mig till att vi får vänta på 1 Kor. Men vi har börjat lyssna om på tidigare förklaringar. Guds ord är alltid nytt, det är gott att veta.