lördag, oktober 06, 2007

Vad är en församling?

Ordet kyrka eller församling går praktiskt taget inte att använda länger. I alla fall inte i en seriös diskussion. Det finns alldeles för många olika uppfattningar om vad en församlilng är och vi menar olika sker. Dessutom är begreppet tömt på sitt innehåll.

Det grekiska ordet ekklesia betyder i grund endast att folk samlats. Det kan översättas med de ut-kallade ELLER de samman-kallade. När vi sedan talar om en kristen kyrka/församling talar vi om dem som vill följa Jesus. (Det finns icke-kristna kyrkor/församlingar).

Men några betonar att vi är kallade ut från världen, avskilda från världen, heliga ... andra betonar att vi är samlade runt Jesus, det vill säga lyssnar och lever efter Ordet, brukar Sakramenten. Redan här kan vi med andra ord ha olika utgångspunkter.

Låt mig bara få påstå följande för att sätta igång tankarna. En kyrka/församling har alltid en insida OCH en utsida. Den är med nödvändighet både en organism OCH en organisation samtidigt. Det är alltid så.

För mig har insidan blivit allt viktigare med åren och insikten att utsidan kan se väldigt olika ut har ökat. Det finns inte längre bara en modell.

Inga kommentarer: