lördag, november 27, 2021

Kyrkomötet, dag 4

 Det här inlägget blir både kort och sent. Dag 4 var i torsdags och idag är det lördag. Det finns en förklaring. På onsdagens kväll måste jag ha blivit matförgiftat eller om det var "bara" vanlig magsjuka. Jag vet inte, men jag kunde inte närvara alls på torsdagens förmiddag. På torsdagen samlades det nya kyrkomötet för första gången. Då gjordes alla möjliga val till olika poster. Jag är otroligt glad och tacksam för att Johan Munch, tidigare ordförande i Högsta domstolen, kunde omväljas som ordförande för Svenska kyrkans överklagandenämnd. Det fanns kyrkopolitiker som ville ha bort honom. Skälet skulle vara ålder. Munch är född 1943, men det misstänkta skälet är att han lyckades försvara Svenska kyrkans episkopala ordning när (S) ville köpa ut biskopen i Härnösand. Jag tror mig veta att vi kan tacka Frimodig kyrka för att han kunde väljas om. Allt annat hade förmodligen bara visat upp ett taskigt politiskt spel inför öppen ridå.

Nåja, nu är jag hemma igen och efter att ha vilat ett dygn ser jag att flera upprörts för beslutet att "lyfta frågan om att granska folkrätten i Israel och Palestina".  Det är underbart att också ärkebiskopen beklagar beslutet som (S) och (C) drev igenom. Jag hoppas innerligt att fel-beslutet kommer att kosta de båda politiska partierna rejält med förtroende. Det är förvisso så i en demokrati att man får prata och rösta fritt, men det stör mig att en så stor del av kyrkomötets ledamöter närmast är att betrakta som röstboskap. En ledande (S)-politiker räcker upp handen och strax räcker alla (S)-politiker upp handen. Många utan att ha en susning om kyrkans tro och liv. Måtte detta elände snart ta slut.

Vill ändå sluta med att säga att jag tycker bestämt att atmosfären i kyrkomötet har förändrats. Det är vänligare, mer ödmjukt och tydligt att (S) inte längre kan dominera på samma sätt som tidigare. De tappade en hel del i senaste kyrkovalet medan POSK gick fram. Det är kanske inte hela förklaringen, men en del. Jag skulle önska att vi opolitiska kunde hitta varandra bättre, komma överens och oftare besegra (S) och (C) i viktiga frågor.


Inga kommentarer: