Dagen är förvisso inte slut än, men jag var tvungen att gå i från ett tag. På förmiddagen har vi fattat ett knappt femtiotal beslut och på eftermiddagen har vi fortsatt att diskutera betänkanden i plenum. Det är roligt att höra hur argumenten går fram och tillbaka. Jag lär mig en del, men blir också lite trött i huvudet.
Folkrätten i Israel och Palestina ska lyftas
Beslutet om folkrätten i Israel och Palestina blev ett riktigt dåligt beslut. Det gör extra ont när jag inser att många av ledamöterna har ingen susning om vad de beslutat. Ett underbetyg? Förvisso. Själva motionen var skriven av Anna Karin Hammar (S) och den avslogs. I den hette det att kyrkostyrelsens skulle låta granska den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina ... Den röstades ner, men i stället, men i stället hade Daniel Tisell (C) föreslagit att kyrkostyrelsen skulle få i uppdrag att lyfta frågan om att granska folkrätten i Israel och Palestina. Allt detta trixande är bedrövligt. Kanske kan vi hoppas på att granskningen blir en granskning av terrororganisationen Hamas ... Centerpartiets förslag vann med 127 röster mot 103, 6 avstod.
Missionsuppdraget ska tonas ned
FK föreslog att Svenska kyrkan skulle ta upp missionen genom att omstarta en missionsavdelning. Den röstades ner.
Fanns det några bra förslag? Nja, förmodligen flera, men ett sådant var att de som ville införa klimatkonsekvensanalys förlorade. Vi har redan alldeles för många dokument och policys i kyrkan. Efter beslutsfattande fortsatte vi diskutera betänkanden. Vi lär hålla på till långt inpå kvällen. Men nedan följer några exempel.
Församlingstillväxt?
Svenska kyrkans ämbetssyn ska upp till ytan?
På eftermiddagen har Svenska kyrkans ämbetssyn klargjorts för oss. Det finns bara en vigningstjänst, men tre led. Jag hade hört det förut, men aldrig trott att de menade allvar. Biskop, präst och diakon är funktioner eller ordningsfrågor och kan behandlas så. Det betyder vad jag förstår att Svenska kyrkan inte längre vare sig är en apostolisk eller episkopal kyrka. Svenska kyrkan har en egen konstruktion.
Äntligen är ämbetsfrågan på väg upp till ytan. Under hela min prästgärning har frågan fokuserat på kvinnoprästmotståndarna när det egentligen handlar om vad ämbetet är. Finns det? Hur vill Svenska kyrkan definiera det? Det kan bli en bra motion nästa år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar