fredag, september 08, 2017

Kyrkopolitik

I Kyrkans Tidning 36/2017 berättas om Gerhard Nuss (S). Han har verkat som kyrkopolitiker under många år men nu tröttnat och hoppat av. Han säger:

Jag är kristen, men klarar mig bättre utan Svenska kyrkan.

Det är sannerligen ett uttalande som tål att tänkas på. Menar han verkligen det? Går det att vara kristen utan Svenska kyrkan? Vem är Svenska kyrkan till för? Vad är det viktiga med Svenska kyrkan? Är det viktiga viktigt för Svenska kyrkan? Gerhard Nuss (S) fortsätter:

Svenska kyrkan är jag helt färdig med och katolska kyrkan är inte aktuell. Ibland predikar jag i en Equmenia-församling men jag vill inte bli medlem där. Nej, jag är färdig med församlingar. Jag känner en befrielse över att ha lämnat.

Jag tvivlar inte alls på honom, men påminns om en undersökning jag läste om för några år sedan. Den gjordes av Georg Barna (1954-) en i USA känd sociolog med inriktning på kyrka och kultur. Det är sant att det inte riktigt går att jämföra USA med Sverige. I USA räknar Barna med att ungefär en tredejedel är "unchurched", det vill säga inte med i någon församling. Barna skriver att det "finns miljoner av amerikaner som inte vill ha något att göra med organiserad religion" Han gjorde därför en undersökning bland dem som inte är med i någon församling och fick följande resultat:

60 % ber regelbundet
60 % av dem firar gudstjänst någon annanstans än i en kyrkbyggnad
40 % tar regelbundet del av radio-, TV- eller nätbaserade gudstjänster.
30 % studerar Bibeln.
25 % lever i gemenskaper där de kan tala med varandra om tron.
20 % av de människor som inte tillhör någon församling läser regelbundet sin Bibel.
5 % berättar för andra om sin tro på Herren Jesus.

Nästan en miljon av dessa människor ger dessutom tionde till någon eller några parakyrkliga organisationer, inte till ”sin församling”. 

För oss svenskar ska sägas att denna undersökning gjordes för mer tio år sedan! Och i Nordamerika! Hur skulle en liknande undersökning då se ut i Sverige och Europa? Barna säger vidare att det inte skulle förvåna om det inom en snar framtid finns fler kristna utanför kyrkorna och samfunden än i.

Du hittar Barna på www.barna.com

Inga kommentarer: