onsdag, december 30, 2015

Glädjestunder

Har just kommit hem från en alldeles underbar mässa. Alla mässor är underbara invänder någon. Ja, men inte alltid uppfattas de så. Denna kväll var säkert minst ett 30-tal samlade i det lilla kapellet, Andreaskapellet i Värnamo kyrkas norra korsarm. Där firas mässan varje onsdagkväll året runt sedan decennier. Den har blivit en samlingsplats för många. Riktigt roligt är att lägga märke till hur nya människor söker sig dit.

Tidigare i eftermiddag har vi i vår cell börjat planera för koinonians årshögtid. Det är snart ett år sedan vi formaliserade denna gemenskap. Jag skriver medvetet "formaliserade" eftersom gemenskapen funnits under flera på. Det är uppenbart en poäng att vi inte har samlat ett gäng och bildat något, utan att vi just "formaliserat" gemenskapen. Det har lett till en fördjupad gemenskap, en stabilare gemenskap och en gemenskap med ett större ansvarstagande. Detta är något jag unnar alla kristtrogna, alla utan undantag.

Vår högtid firas 1 söndagen efter Trettondagen. Datumet var den 11 januari, men vi finner det mer motiverat att fira på närmast liggande söndag. Blir det då alltid just denna söndag?
Vi börjar med högmässan. Därefter samlas vi till en god och högtidlig måltid. Under måltiden hålls några vittnesbörd eller tal, Guds vision med oss repeteras och inriktningen för det kommande året 2016 målas. Sedan förnyar vi våra löften.

Sådana glädjestunder som dessa bär i en annars rätt mörk tillvaro. Då tänker jag inte bara på världen i allmänhet utan lika mycket på läget i Svenska kyrkan. Det är först idag som jag har insett vilket rabalder det blev på grund av biskop Wadensjös klavertramp. Men det gläder mig att folk har reagerat. Dag Sandahl skrev på sin blogg att Wadensjös artikel nog måste betraktas som representativ för läget. Så är det nog. Men det är väl bra att tillståndet inom Svenska kyrkan kommer upp till ytan. Nej, jag är inte negativ. Det framgår av biskop Wadensjös artikel att 25% av medlemmarna inom Svenska kyrkan tror på reinkarnation som en möjlighet. Om jag minns rätt var mer än 60% av svenska ungdomar inne på samma linje. Säg inte att jag är negativ när jag redovisar fakta. Förresten har jag idag lärt mig ett nytt ord; faktaresistens! Det betyder ett förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning. Jag kan förstå varför ett sådant ord nu blivit till.

Nej, nu är det dags att avsluta dagen. Imorgon är det visst dags att avsluta året. Tänk vad tiden går. 

Inga kommentarer: