söndag, september 22, 2013

Kyrkomötet nästa

Nu är det dags igen för kyrkomötet. Då ska jag försöka ta upp bloggandet igen. En blogg per dag borde jag väl klara även om vi inte får blogga om vad som sker i utskotten. Lite svårt att veta var gränserna går. Och jag som brukar lägga mig nära dem?!

Frimodig kyrka hade hoppats på 16 mandat till nästa fyra-års period, men i stället förlorade vi ett och gick från 13 till 12. Vad jag förstår är det mitt mandat som går förlorat. Jag beklagar, men är jag ledsen? Knappast. Det är roligt att folk har röstat på mig även om rösterna inte räcker till, men jag kommer inte att sakna kyrkomötet. Det bästa med kyrkomötet är att få träffa vännerna i Frimodig kyrka. Vi är den grupp som har roligast var det någon som menade. Det tror jag är sant. Emellanåt har vi hejdlöst roligt. Detta avbrott i vardagsarbetet kommer jag att sakna, men jag har andra avbrott så egentligen är det rätt bra att jag slipper kyrkomötet. Jag hade tänkt hoppa av styrelseplatsen i Hela Människan, men nu blir jag kvar där i stället.

Men är det inte tråkigt att vi förlorar ett mandat? Nej, inte nödvändigtvis. Det är tråkigt att vi inte når upp till 16 mandat, men att förlora ett spelar ingen större roll. Vi har inga ordinarie platser i utskotten och det får vi inte nu heller. När det är så behöver vi samverka med andra och genom sådan samverkan kan vi till och med ta mer plats än nu. Om vi till exempel samverkar med POSK får vi sammanlagt 50 mandat vilket innebär tre ordinarie platser i kyrkostyrelsen, tror jag, och i samtliga utskott. Det tycker jag är ett steg framåt i eländet. Men vill POSK samverka med oss? Vill Kristdemokraterna samverka med oss? Vill någon samverka med oss när vi av somliga utmålas som motståndare till allt gott?

Kyrkomötet har lyckats hålla Sverigedemokraterna utanför under den gångna mandatperioden. Nu har SD mer än dubblat sina mandat. de har 15, men som sagt de hade behövt 16. Det ska bli intressant att se vad som sker med dem nu. Kan det vara så illa att kyrkomötet håller SD utanför igen? Trots att de har 15 mandat OCH Frimodig kyrka utanför också med våra 12 mandat, det vill säga sammanlagt 27 mandat! 27 personer som gör ingenting i fyra år! Om Socialdemokraterna får bestämma blir det kanske så. Det är nog vad dem vill. De kanske inte vill att någon ska vara med förutom de själva? De har ju inte visat prov på någon generositet hittills. Tvärtom har de bedrivit en valkampanj inte för Svenska kyrkan utan för sig själva och emot oss andra. Med vissa här onämnda personer. Den som vill veta mer kan läsa om överstarna Salander och Olovsson på Dags blogg.

Jag såg att Stockholms stiftschef Eva Brunne aktivt förtalat oss och att det ledde till en anmälan till Biskoparnas ansvarsnämnd. Där lär hon bli frikänd eftersom man inom systemet håller varandra om ryggen. När fälldes en biskop senast? Det värsta tycker jag med att Brunne frikänns är att det därmed står klart att det är tillåtet för biskopar inom Svenska kyrkan att använda sig av förtal mot bröder och systrar.

Nej, nu ska jag snart iväg till Rydaholm. Min gode vän Thomas Gustafsson, han som gav mig boken om Nelson Mandela, ska tas emot av biskop Johansson kl 18 och jag har lovat att assistera. Sedan blir hem och packa. Kanske hörs vi igen i morogn?

Inga kommentarer: