torsdag, september 26, 2013

FK räddar Svenska kyrkan

Väl hemma kunde jag infoga bildbeviset, bilden som visar hur Frimodig kyrka räddar Svenska kyrkan. Det var nämligen så att Svenska kyrkans flagga hade lämnat flaggstången och landat på marken. När vi kom ut från universitetet och stod på trappan hade Svenska kyrkans flagga hamnat på marken. Då ryckte några av Frimodigas kyrkas representanter ut och räddade flaggan och såg till att den åter kom på plats. Rubriken blev: Frimodig kyrka räddar Svenska kyrkan. Kanske lite övermodigt men ändå.

Jag kan inte närmare beskriva våra framgångar i kyrkomötet, men de är inte obetydliga. Förhandlingarna pågår för fullt och jag har inte tillåtelse att beskriva dem. Jag kan inte för närvarande berätta från utskottet mer än att vi idag tillsammans med POSK, Moderaterna och några från FISK har skrivit en framgångsrik reservation vad gäller Lagen om Svenska kyrkan. När det är justerat och klart får jag återkomma.

När det gäller förhandlingarna inför den kommande mandatperioden blir det som jag trodde att vi gör framsteg i form av samverkan med andra. Som det ser ut nu förändras maktbalansen i kyrkomötet och det måste betraktas som en framgång för oss opolitiska.

Annars har dagen förlupit bra. Det verkar som att två av våra motioner kommer att gå igenom, den om hur valsedlarna ska disturibueras fortsättningsvis och den om prästernas titlar. Det kommer inte att beslutas förrän i novembersessionen så vi ska inte ta ut någopt i förskott, men det verkar lovande. Jag räknade på det hela och kunde konstatera att en dag i kyrkomötet kostar ungefär 1 miljon. Om vi delar det på 251 ledamöter blir det 4 000;- per person och dag. Varje år samlas vi under åtta dagar det vill säga kostar varje ledamot 4 x 8 = 32 000;-. Om vi sedan tänker oss att vi har arbetat i fyra år blir det 32 000;- x 4 det vill säga 128 000;- per person. Men vi är 13 ledamöter så vi måste ta 128 000;- x 13 och det är cirka 1,6 miljoner. Har jag räknat rätt? Det har alltså kostat 1,6 miljoner att få igenom vår första motion den om hur valsedlarna ska distribueras från tryckeriet till vallokalen. Det är som en broder sa: "Demokrati måste få kosta".

Det stör mig att jag inte kunnat få ut kortet jag tog på bröderna som räddade flaggan, en stark symbolik.

Detär möjligt att några läsare av denna blogg tycker att jag övertolkar vår betydelse, men det bjuder jag på.

För övrigt vill jag meddela mina läsare att jag nu fått veta att portalen Dagens kyrka genom vilken många av mina läsare når denna blogg inte kommer att förlänga min närvaro på portalen, någon annan för mig okänd kommer att ta min plats. Jag är tacksam för att jag har funnits med under 1,5 år men hoppas nu att ni fortsätter att läsa min blogg. Jag kan faktiskt följa hur många som läser vad jag skriver. Den har ungefär 150-200 läsare varje dag så¨nu får vi se om ni hänger med fortsättningsvis. Självklart är jag medveten om att kvaliten på det jag skriver har viss betydelse. Nu har det varit lite svajigt de senaste månaderna men jag hoppas kunna skriva i ungefär samma takt under resten av året. Välkommen tillbaka.

Inga kommentarer: