tisdag, maj 08, 2012

Förstår stiftsledningen konceptet?

Idag har jag varit med om att planera Växjö stifts präst- och diakonmöte. Det ska hållas hösten 2013 så det är att vara ute i god tid. Men det är mycket som ska ordnas. Mötena är inte som de var förr med avhandlingar och fördjupande samtal. I vår tid verkar mötena mest vara tänkta som trevliga mötesplatser. Men idag har vi pratat om innehållet. Vi är 14 personer som representerar alla stiftets kontrakt som samtalar under biskopens ledning. Första mötet var mycket inspirerande och i anteckningarna kan vi läsa att dag 1 borde handla om vigningstjänstens identitet, ett utmärkt förslag med tanke på den förvirring som råder inte minst vad gäller diakonens ställning, men även komministerns förhållande till kyrkoherden. Dag 2 skulle koncentrera sig mer på det pastorala; Hur bygger vi levande församlingar? Dag 3 skulle vara öppen för förtroendevalda, anställda och lekmännen. Till detta satte biskopen till en liten arbetsgrupp som nu har träffats två gånger och idag hade vi som sagt vår andra storsamling.

Ingenting av det vi pratat om syntes i det utkast som presenterades och det gav oss anledning att ta upp det hela från början så att säga. Och det gjorde vi. Nu ska arbetsgruppen träffas ytterligare någon eller några gånger och sedan blir den tredje storsamlingen i oktober. Jag förmodar att programmet då är utmejslat och klart. Jag ser redan fram emot detta med spänd förväntan. Kommer vi att få vår önskan uppfylld?

Växjö stift har proklamerat konceptet Tilltro som jag tidigare berättat om. Det är hämtat från vad jag brukar kalla det nya paradigmet och inte helt lätt att förstå, vilja och förverkliga. Men det finns där. Tänk om det kunde få utgöra anslaget?! Alltså temat blir Tilltro. Detta grepp som går ut på att "vårda det heliga" får då genomsyra mötet. Inledningsvis kunde någon få förklara konceptet och vigningstjänstens betydelse för att lansera det. Det sker under rubriken Förtroendefullt ledarskap. Den andra dagen blir pastoralt inriktad, kanske som det föreslogs med tre seminarier om de gamlas situation, tonåringarnas och de unga familjernas. Vart medelåldern tog vägen vet jag inte. Hur kan församlingen byggas? Låt någon från Oxford presentera konceptet och hur det har verkat de senaste 10-15 åren i Oxfords stift. Låt någon från strukturutredningen få tala sig varm för stordriften och låt någon vanlig svensk kyrklig präst få vittna om ett bra församlingsarbete!

Den tredje dagen kan gott och väl få vara öppen för förtroendevalda, anställda och intresserade lekmän. Det är ju bland dem Kyrkans liv ska levas. Ge dem en kort bakgrund, översikt och låt oss tala om hur församlingen i ordets rätta mening ser ut om 10-15 år.

Som sagt det ska bli mycket spännande att se vart det hela tar vägen. Min farhåga är att stiftsledningen inte riktigt förstår hur konceptet ska förverkligas, att det kompromissas bort. Det reduceras till ännu ett projekt, bland andra, och då blir vi alla förlorare. 'Ni får gärna vara med i era förböner och/eller kommentera detta.

1 kommentar:

Staffan Holmquist sa...

Ditt förslag är bra. Konceptet "till tro" behöver presenteras ordentligt bland präster, diakoner och annat folk mycket mer än vad som skett hittills. Jag, som är en komminister som inte är ledamot i kyrkoråd, har hittills inte varit inbjuden till någon av de presentationer av konceptet "till tro" som tydligen genomförts kontraktsvis. Och den kursdag som stiftet erbjöd i april på S:t Sigfrids folkhögskola ställdes in p.g.a. för få anmälda deltagare. Så jag tror att krafttag behöver tas om konceptet ska tränga in i medvetandet i församlingarna.