tisdag, maj 26, 2020

Ny bibelteologisk kommentar!

Äntligen! Nu ligger den på tryckeriet och den kommer att levereras den 9 juni! Återkommer senare med information om hur du kan beställa.

Det har varit mycket spännande att arbeta med de första kristna församlingarna.Det var som att få en inblick i den tiden när jag läste på i de olika kommentarerna. Det stod mer klart för mig än någonsin att ekklesian blev synlig i de många husförsamlingar som växte upp, först i Jerusalem, sedan vidare i Samarien, Antiokia i Syrien och så vidare. Det talas om ekklesian 23 gånger i Apostlagärningarna och det är uppenbart att ordet används på olika sätt. Min kollega kyrkoherden Leif Andersson prickar rätt när han påstår att "det finns bara en kyrka, men många församlingar". Den meningen tror jag är en nyckel inför framtiden.

Genom åren har jag särskilt brottats med vad det är att vara "andedöpt". Förvirringen är ganska stor kring detta begrepp. Av kommentaren framgår vem som döper i den helige Ande, vad det betyder och hur viktigt det är att vara "andedöpt". Jag är glad att jag har kunnat presentera en undervisning i ämnet.






Min gode vän kyrkoherden Magnus Lind skriver följande på bokens baksida.

Så får vi följa med Håkan Sunnliden när han tar oss med in i Apostlagärningarnas spännande och inspirerande sammanhang. För mig har det varit så att jag med åren upptäckt, att jag behöver återvända till Apostlagärningarna med regelbundenhet. Varför? Jo, i Apostlagärningarna blir det tydligt att livet i den helige Ande är hjärtslaget för den kristna kyrkans existens. Lukas ger oss kännetecknen på den första kristna gemenskapens liv och dragningskraft. Denna gemenskap kallar Lukas för de heligas gemenskap. Det är just detta som blir både inspirerande och hoppfyllt. Vi känner igen oss!
   Håkan ställer sig frågan om det liv som Apostlagärningarna vittnar om är tillgängligt för oss idag. Och han svarar förstås jakande på den frågan och tillägger att; där man finner levande kristna gemenskaper kan man också förvänta sig att känna igen livet i den helige Ande!
Med denna utgångspunkt leder Håkan oss genom Apostlagärningarna. Detta är styrkan i denna bibelkommentar. Han visar, som den goda bibelteolog han är, hur Apostlagärningarna vittnar om hur de första kristna församlingarna växer fram och hur de frågor de ställdes inför också hänger ihop med inte minst Paulusbrevens tillkomst. Läs gärna och låt dig inspireras!

Magnus Lind, kyrkoherde

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fram emot att läsa den!

Göran Duvenett sa...

Min första tanke var: "Behövs det ännu en bibelförklaring till Apostlagärningarna"? Det har ju skrivits massor med bibelförklaringar genom åren. Jag blev kristen i vuxen ålder för snart fyrtio år sedan och eftersom jag kom direkt från gatan var jag noga med att inte svälja allt som stoppades i munnen. Alla samfund och kyrkor har sina egna tolkningstraditioner som genom sin "helighet" många gånger står över Guds Ord. Det är enligt min mening mycket som inte bör läsas av kristna. Jag hoppas att denna bok inte är en sådan bok. De bibelstudium och pdf-filer som Sunnliden tidigare har delat med sig av har jag förstått att han är både grundlig och balansera i sin teologi. Därför tror jag att denna bok kommer att vara till nytta och uppbyggelse för de som köper och läser boken!

Håkan Sunnliden sa...

Vänner, Vilken riktigt tanke. Hur många gånger har jag själv inte tänkt den. Men det är med detta som med förkunnelsen över huvud taget. Det går inte att predika evangelium en gång och sedan tro att det är färdigt. Predikan måste få ljuda dygnet runt! Inte ens det räcker utan varje generation och varje människa behöver själv ta emot, meditera och ge det vidare.
Jag tror att bibelkommentarerna behövs mer än någonsin. Kunskapen är minst sagt bristfällig och det är förkunnarnas fel. Jag vill inte var bland dem och därför ger jag ut denna kommentar och flera framöver.
Det där med tolkningar är också en viktigt insikt. Därför måste vi hålla oss till "apostlarnas undervisning". All annan undervisning finns det anledning att vara misstänksam emot.

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)