fredag, juni 03, 2011

Sunnliden om kritiken från Domkapitlet

Så lyder rubriken i dagens nummer av Värnamo Nyheter. De är iallafall bra på att sätta rubriker. Jag återger artikeln här och återkommer om någon eller några dagar med ytterligare kommentarer.


Sunnliden om kritiken:
"Domkapitlet försöker att skrämmas"

– Domkapitlet försöker att skrämmas. De är rädda att fler präster ska göra likadant som jag.
Det säger Värnamoprästen Håkan Sunnliden om kritiken från domkapitlet.


Domkapitlet har gett Håkan Sunnliden en skriftlig erinran för att han har avsagt sig rätten att viga. Enligt domkapitlet har Håkan Sunnliden därmed agerat illojalt mot Svenska kyrkan och brutit mot ett prästvigningslöfte.

Lögn
Håkan Sunnliden hävdar att domkapitlet, genom att ge honom formell kritik, vill skrämma andra präster som är emot Svenska kyrkans anpassning till den könsneutrala äktenskapslagstiftningen till lydnad.
– Jag tror tyvärr att domkapitlet också kommer att stoppa en del att göra som jag, säger han.
Håkan Sunnliden tycker att domkapitlets kritik avslöjar en lögn inom Svenska kyrkan. Enligt honom har kyrkomötet sagt att det inom Svenska kyrkan kan finnas två olika åsikter som är lika mycket värda.
– Man är ju tvingad att ha ett förordnande att viga från Kammarkollegiet. Det är antingen det eller så får man betala med en skriftlig erinran, säger Håkan Sunnliden.
Han tycker inte att domkapitlets ståndpunkt att präster som har ett vigselförordnande inte har skyldighet att viga räcker:
– Har man ett förordnande riskerar man att bli anklagad för diskriminering om man av någon anledning vill neka någon vigsel. Den typen av rättsfall har vi framför oss.

"Är en fri man"
Utan vigselförordnande behöver Håkan Sunnliden dock inte bekymra sig för egen del.
– Jag behöver ju inte ta ställning till det där. Jag är en fri man, säger han.
För Håkan Sunnliden är frågan om vigselrätten ett uttryck för den politiska kampen inom Svenska kyrkan om vilken typ av kyrka man ska vara. Därför kommer han att driva frågan vidare. Bland annat ska han skriva två motioner till kyrkomötet. Den ena ska föreslå att alla präster ska kunna avsäga sig vigselrätten utan risk för att straffas.

Riksdagen
Han funderar också på att ta frågan till riksdagen.
– Vi kan inte ha det så att man kan tvinga någon att ha ett förordnande, säger Håkan Sunnliden.
Det lutar dock åt att han inte överklagar domkapitlets beslut.
– Jag tror inte det gör någon skillnad. Man hade bestämt sig redan innan man pratade med mig om det här.

text: Henrik Timner, Värnamo Nyheter

5 kommentarer:

Anonym sa...

Se till att det hela prövas i överklagandenämnden annars verkar det som att du accepterar domkapitlets resonemang. Dessutom vore det mycket bra om överklagandenämnden tvingades ta ställning till vilket av domkapitlen som gjort rätt i denna fråga, det i Växjö eller det i Göteborg. Risken är annars att Växjös dom blir normerande för andra domkapitlet om det inte klart framträder att det funnits två olika linjer i de domkapitel som diskuterat denna fråga.

Håkan Sunnliden sa...

Tack Anonym för ditt råd. Jag har vägt fram och tillbaka för ett beslut. Så här långt tänkt att det är bättre att gå vidare med ett dåligt beslut, men kanske har du rätt.

Jag ska tänka ett varv till och sedan konsultera med en broder jag litar på. Ännu ett skäl är att jag fått nya uppgifter från Domkapitlet i Linköping som säger att Biskopskollegiet diskuterar att avkraga sådana som mig. Mer om detta på nästa blogg i morgon.

Hoppas nu bara att överklagandetiden inte gått ut. Den är på bara tre veckor. F.ö. God helg!

Anonym sa...

En helt annan möjlighet som jag funderat på, främst för de präster som blivit avkragade på grunder som inte har stöd i kyrkoordningen men möjligen även tillämpligt på de som likt blogginnehavaren "endast" klandrats på liknande grunder, är att stämma kyrkan på skadestånd i en civilrättslig process. Utan att ifrågasätta domkaptilens rätt att ta själva beslutet torde man kunna kräva kyrkan på skadestånd om man blivit lidande p.g.a. en inomkyrklig bestraffning, t.ex. yrkesförbud med efterföljande inkomstbortfall vid en avkragning, som inte följer kyrkans egna regler d.v.s kyrkoordningen.

M.a.o. domkapitlen må döma hur de vill men det ska inte vara gratis att strunta i de gällande reglerna eftersom dessa är allt vad en person verksam i kyrkan kan ha att hålla sig till.

Håkan Sunnliden sa...

Det var ingen dum idé. Om vi inte kan följa Bekännelsen vad ska vi då följa? Om inte Svea rikes lag och ordning. Ska tänka vidare på det.

Nu ska jag iväg på Högmässa, först i Mariakyrkan, sedan Värnamo kyrka. Det är Söndagen före Pingstdagen och texten handlar om att Sanningens Ande ska vägleda oss med hela sanningen. Det är verkligen spännande att få vara en Jesu lärjunge.

För övrigt fick jag ett utdrag ur ett protokoll från Linköpings Domkapitel där det framgår att biskopskollegiet under mer än ett år talat om hur de ska hantera dem som inte har något förordnande. Det verkar uppenbarligen som att de inte funnit på råd. Det är väl i sig ett gott tecken.

Anonym sa...

Ja, protokollet från Linköping är mycket intressant. Vi kan där se att åtminstone det stiftet tycker att det är okej om de själva får frånta präster vigselrätten. Utifrån fallet med bl.a. biskop emeritus Bengt Wadensjö vet vi också att domkapitlet tycker att det inte föranleder någon åtgärd om präster eller biskopar genom rent slarv fråntas vigselrätten av kammarkollegiet. Problemet är alltså snarast att du vet vad du gör när du själv frivilligt avsäger dig en vigselrätt som du ändå inte längre tänkt att utnyttja.

Men som sagt se till att det hela prövas!