måndag, augusti 23, 2010

Vem blir biskop i Växjö stift?

Nu drar det ihop sig till val av biskop i Växjö stift. På måndag äger det rum och framåt kvällen har vi resultatet. Det blir spännande. Efter nomineringen såg saken ut att vara klar, men jag är inte längre helt säker. Domprosten Jan-Olof Johansson, en hyvens man, fick de överlägset flesta rösterna. Det som var lite förvånande var nog att Dag Sandahl lyckade komma med bland de fem som gått vidare till det riktiga valet. Så långt var det inge bortkastad röst med andra ord.

Nu har det varit hearing med de fem. I mina ögon står det klart att Per Eckerdal och Lisa Tegby är borta ur räkningen. Återstår alltså tre, nämligen Jan-Olof Johansson, Kjell O Lejon och Dag Sandahl. Det är svårt att tänka sig att Kjell O Lejon blir vald. Han är inte tillräcklig förankrad i stiftet, men man ska aldrig säga aldrig. Det är idag inte lika säkert som tidigare att Jan-Olof Johansson blir vald. Jag tror inte man ska räkna bort Dag Sandahl som är den överlägset mest kvalificerade och som borde bli vald med god marginal om inte om vore om.

I panelsamtalet frågade intervjuarna: Kan du tänka dig att viga homosexuella? Tre räckte upp handen. Kjell O Lejon och Dag Sandahl gjorde det inte. Jan-Olof Johansson fick då motivera sitt svar. Han svarade att ”detta är kyrkans ordning och den måste vi hålla oss till.”

Vi visste det innan det som nu bekräftats, att med Jan-Olof Johansson som biskop förblir stiftet tyst. Det blir inga protester och inga försök att staka ut en ny och riktigare inriktning. Han har inte heller de kvalifikationerna om han skulle vilja. Men det har Dag. Vi till och med vet med säkerhet att så skulle ske. Kan vi inte kosta på oss det? Vi behöver en kyrka som vågar stå upp för kristen tro, som vågar ta striden för och visa vägen till den apostoliska tron.

Inga kommentarer: