onsdag, juni 23, 2010

Heder åt Värnamo Nyheter

Det kanske inte var så nödvändigt att utmana Värnamo Nyheter angående biskopsvalet i Växjö stift. Pär Persson kom ju sist. Det som retar mig är att journalister nästan över lag är så okunniga vad gäller kyrkliga frågor. Inte minst har Värnamo Nyheter visat prov på osedvanlig okunnighet vad beträffar teologiska frågor. De har dessutom under lång tid felprioriterat Pär Persson-affären. Jag vet inte varför och vill helst inte spekulera över det heller. Nu var frågan hur de skulle rapportera från biskopsvalet i vilket Pär Persson ställt sig till förfogande. Trodde han verkligen eller rättare sagt trodde Värnamo Nyheter verkligen att han skulle han någon som helst chans? Jag vill inte spekulera i den frågan heller, men konstaterar att Värnamo Nyheter fått till en fyrspaltare med rubriken: Pär Persson blir inte biskop. Någon analys utöver rubriken är det inte visserligen frågan om, men tidningen konstaterar att Pär Persson endast fick 5 röster. Det var helt rätt i sak.

Nu är det inte bara Värnamo Nyheter som stör mig utan svenska massmedias sätt att missköta teologiska och filosofiska spörsmål överhuvud. Visserligen kan man inte begära att journalisterna ska vara insatta i allt, men det går ju att fråga! De flesta journalister tar sig inte det besväret utan skriver i enlighet med de fördomar som florerar mot kristna, särskilt om det är fråga om präster. Jag hör alltoftare att det i våra kristna led talas om en utbredd kristofobi, rädslan för skolavslutningar är ett sådant exempel. Detta skulle jag kunna skriva mycket om, men det får anstå.

För övrigt måste jag meddela att en journalist på Värnamo Nyheter inte bara läst min bok utan också skrivit en vänlig recension över den. Man bugar och tackar!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jo, men vissa vet ju t.ex. allt om ishockey utan att ha någonsin haft skridskor på fötterna.

Unknown sa...

Makt är att vara journalist!