tisdag, januari 03, 2023

The New Testament in its world

 I går fick jag en ny bok och jag har redan läst en hel del i den. Ja, fick och fick. Den kostade mig nästan 500 ; -! Så här var det: Jag fick tips på den av en kollega som menade att detta är en enastående bok. Den är skriven av N.T. Wright, en pensionerade biskop i engelska kyrkan, men lika mycket en av de ledande forskarna i Nya testamentet. Han har skrivit ett femtiotal böcker, bland annat kommenterat hela Nya testamentet. Den här boken är en introduktion, på 1 000 sidor, av Nya testamentet insatt i den tidens värld. Boken heter The New Testament in its world - an introduction to the history, literature and theology of the first christians. Min gode kollega, själv disputerad, menade att N.T. Wright är den bäste vi har när det gäller forskningen kring Jesus. Enligt kollegans uppgifter inte fullt lika skarp när det gäller Paulus.

Hur som helst jag gick ut på Adlibris för att införskaffa ett exemplar. Tyvärr fick jag beskedet att den inte fanns kvar i lager. Slutsåld. På inrådan gick jag då till Amazon där jag aldrig tidigare har handlat. Jo, då där fanns det några ex kvar. Så i går kom den från England förmodar jag.



Boken består av nio huvuddelar och innehåller massor av grafer, tabeller och andra uppställningar. Boken gavs ut 2019 så den är tämligen ny och innehåller de senaste forskningsrönen. För mig som själv skriver bibelteologiska kommentarer är den sannolikt en guldgruva. Jag har sedan i går läst den första  huvuddelen om Reading the New Testament, delar av den andra The world of Jesus and the early Church samt kapitlet om Galaterbrevet.

Kapitlet om Galaterbrevet slukade jag eftersom jag tänker hålla en föreläsningsserie om sju delar under fastan via zoom. Det kan jag berätta mer om i nästa blogg. 

Till dig som tänker fördjupa dig i Nya testamentet och dess värld rekommenderar jag den här boken. I alla fall om du är ung och vill studera bibeln resten av livet. Då har du en utmärkt bas i Wrights bok.


Inga kommentarer: