torsdag, november 26, 2015

Sådan är inte Gud

Idag har jag varit ledig och ägnat en del tid åt tidningar, tv och en konsert med Ulf Lundell, bland annat är kanske bäst att tillägga. Vi tar en bit i taget.

På morgonen var det dags att läsa Kyrkans tidning. Där fanns en intressant intervju med Marilynne Robinson, amerikansk författare,  essäist och litteraturlärare. Hon har några böcker översatta till svenska. Till exempel romansviten Home, Gilead och Lila, böcker jag inte läst. Men hon intresserar sig för nåden och det tycker jag är intressant. Hon beklagar att västvärlden har gjort sig av med teologins och ritualernas språk. Termer och begrepp skapas kollektivt och när samhället gör sig av med dessa förlorar människorna en del av sitt språk och förmår inte längre tolka sina religiösa erfarenheter. Hon blir handikappad.

Frågan om västvärldens sekularisering närmast avvisar hon och på frågan om när hon själv blev religiös säger hon att det är en icke-fråga. "Jag har aldrig haft känslan av ett före och ett efter." Hon har alltid levt i storslagen natur och kosmiska föreställningar. Som de flesta. Just det, tänker jag.

Kristina Lindh som gjort intervjun säger: "Många anser att tro är för de svaga. Något man söker sig till för att göra livet enklare." Jag tycker Robinsons svar är värt att återge i sin helhet.

Ja, men det sägs bara av de som ser tron utifrån. Religionen är idag starkt förlöjligad och trivialiserad av nyateismen. Mindre och mindre förstår människor vad tro är och hur den förhåller sig till intellektet. Fram till mitten av 1900-talet stod de religiöst skolade för en stor del av tänkandet. Plötsligt är allt det bortglömt och vi förutsätts tro att det bara är idioter och veklingar som ägnar sig åt religion.  Det är bisarrt och delvis en fråga om hur vi undervisar historia.

Den som vill läsa i intervjun i sin helhet kan klicka här.

På eftermiddagen råkade jag närmast av en slump se Uppdrag granskning. Det gick ut på att försöka visa att Ulf Ekman i synnerhet, är ohederlig. Vilket upplägg?! Nu gällde det att gräva fram oegentligheterna och intervjua de misstänksamma.  Sagt och gjort.  Efter reportaget fick nuvarande ledaren för Livets Ord och prästsonen Joakim Lundqvist kommentera och det gjorde han mycket bra. När Kari kom hem från jobbet berättade hon att det skrivs mycket på Facebook i ärendet. Själv läste jag Ulfs blogg. Du hittar den genom att klicka på en av mina länkar. Vidare såg jag hur "tanterna" körde ut TV-teamet ur S:t Franciskus katolska kyrka i Jönköping. Klippet finns på Jönköpingpostens webbsida. Vill man veta mer ska man absolut läsa Ulfs blogg.

Nu i kväll lyssnar jag på en annan Ulf, Ulf Lundell, som nu reser runt med sitt band. Delar av konserten finns på You Tube. Där hör jag honom raljera med religionen, all religion.  Han har blivit svårt bränd av Svenska kyrkan (?) eller snarare av en av kyrkans präster. Det handlade om tystnadsplikten vill jag minnas. Nåja, här raljerar han med religionen,  men så hör jag honom säga: "Sådan är inte Gud" och tänker tillbaka på intervjun med Robinson.

Vilken viktig kallelse har inte vi kristna att berätta om Gud?! I en tid som kännetecknas av ett "sådan är inte Gud".

Inga kommentarer: