onsdag, januari 01, 2014

Årskrönika 2013, del 1

Nu är det årskrönikornas tid och jag reflekterade utifrån sjuksängen. Hur länge ska man behöva vara sängliggande efter en tandoperation? Men så läste jag Anders Gerdmars artiklar i Världen i Dag och de håller en sådan kvalité och träffsäkerhet att alla måste läsa dem. Efter vederbörligt tillstånd publicerar jag här inledningen av del 1 och hänvisar till resterande. Imorgon publicerar jag delar av del 2. Anders är docent i exegetik vid Uppsala universitet och rektor för Livets ords teologiska seminarium.

Bibelsyn och teologi har varit centralt under det gångna året, bland annat i diskussioner runt valet av ny ärkebiskop och en frikyrklig debatt om försoningen. Anders Gerdmar reflekterar över skeenden inom svensk kristenhet under 2013.

De sista tolv månaderna har nog varit mer omvälvande än på länge i svenskt kyrkoliv och det är viktigt att förstå den tid vi lever i för att se och kunna gå vägen framåt.
Året började lite före årsskiftet i frikyrklig miljö med bibelsynsdebatten som pekade på viktiga skillnader i synen på Bibeln även i evangelikala och pingstkarismatiska miljöer. Bibelsyner som förr hörde hemma i liberal lutherdom börjar sippra in i frikyrkliga miljöer. Utifrån detta diskuterades pastorsutbildningarnas roll för formandet av nästa generation – vad betyder bibeltro för formandet av framtidens ledare? ...

 För att läsa artikeln i sin helhet och få en bra bild av det teologiska läget i svensk kristenhet behöver du bara klicka här.


Inga kommentarer: