lördag, maj 28, 2011

Domkapitlets beslut

Protokollet från Domkapitlet (DK) är på fyra A 4. Efter en inledning där det sägs att jag har skickat tillbaka förordnandet och att DK motsatt sig detta förklaras att DK den 18 mars beslutade att inleda ett tillsynsärende mot Håkan Sunnliden. Sedan sägs att ett möte ägt rum och att jag har fått svara på fem frågor. Det upptar sid 2 och 3. Det är detsamma som jag publicerade här på bloggen den 10 maj. Sedan sägs att DK vid dagens sammanträde fått ställa kompletterande frågor. Sedan kommer det:

Domkpaitlet gör följande bedömning:

Enligt 31 kap. 12 § kyrkoordningen får domkapitlet förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigninstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela prästen skriftlig erinran, om prästen såvitt nu är i fråga har brutit de löften som han eller hon har gjort vid vigningen.

Vid sin prästvigning har Håkan Sunnlden lovat att "troget efterleva kyrkans lag och ordning ...". Svenska kyrkan har begärt och fått tillstånd enligt lag (1993:305) om rätt att förrätta vigsel inom trossamfund och sedan hos Kammarkollegiet sökt förordnanden för sina präster som vigselförrättare. Det är således precis som förr Svenska kyrkans ordning att förrätta vigslar. Som tidigare gäller också att en enskild präst inte har skyldighet att viga.

Mot denna bakgrund finner domkapitlet att Håkan Sunnlide, då han begärt att Kammarkollegiet ska återkalla hans förordnande som vigselförrättare, både handlat illojalt mot kyrkan och att han brutit det löfte han gett vid prästvigningen att "troget efterleva kyrkans lag och ordning". Vad han anfört till stöd för sitt ställningstagande medför inte enligt domkapitlets åsikt annan bedömning.

Domkapitlet i Göteborgs stift har i november 2010 i ett liknande ärende gjort ett uttalande, som lyder: "Svenska kyrkan har ansökt om och erhållit vigselrätt för sitt prästerskap vilket innebär att varje präst har fått vigselförordnande samtidigt som ingen präst tvingas att förrätta vigslar. Om någon är missnöjd med kyrkans beslut att ansöka om vigselrätt finns det demokratiska vägar att gå för att skapa en förändring. Att använda sig av andra tillvägagångssätt anser domkapitlet inte vara lojalt med Svenska kyrkan och de som gör på detta sätt förtjänar kritik."

Domkapitlet, som instämmer i bedömningen av hur man bör gå till väga för att försöka åstadkomma förändringar i gällande ordning, finner dock att det inte räcker med att kritisera utan att en åtgärd enligt 31 kap 12 § kyrkoordningen inte kan undvikas.

Domkapitlet beslutar därför i enlighet 34 kap. 12 § 1 punkten kyrkoordningen att tilldela Håkan Sunnliden en skriftlig erinran.

Det antecknas att även domarledamoten Klas Bergenstråhle deltar i beslutet.


Så ser det alltså ut. Hur går vi nu vidare? Har du idéer på hur vi kan gå vidare rent politiskt? M och Mp borde väl tillsammans gå på min linje? Hjälp mig gärna med lite tankar kring detta.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vad betyder skriftlig erinran för din del?

Erik

Willy Aspenes sa...

Shalom
Jag tror att striden måste tas förr eller senare. Fienden begär villkorslös kapitulation.Kompromisser kommer inte att fungera länge till! Tufft men tyvärr sant. Bibeln lär oss att vi inte kan halta åt båda sidor. Framtiden för kristna som vill följa Skriften torde vara anonyma husförsamlingar eller cellgrupper. Nu ser man tydliga tecken på att även 'frikyrkor' börjar kompromissa med Skriften. Har själv lämnat Svenska kyrkan och känner mig inte direkt hemma någon stans. Tillhör fortfarande en EFS-förening men är inte särskilt aktiv längre. Känner med dig i det läge du nu befinner dig i.Hoppas du hittar den väg Gud vill du ska vandra och att du får kraft att gå den.

Willy

Håkan Sunnliden sa...

En skriftlig erinran har ingen praktisk betydelse för mig. Från Domkapitlets sida betyder det att ärendet är avslutat OCH, inte minst, att de satt ett pris på vad det kostar att skicka tillbaka sitt vigselförordnande. Jag tycker trots att beslutet är felaktigt att det är ganska billligt. Jag behöver ju inte ta tillbaka mitt förordnande. Domkapitlet kan inte tvinga Kammarkollegiet att skicka ett nytt. Så nu vet alla vad det kostar.

Sedan hotas det med att vår tjänstbarhet kan kosta oss lön eller nya tjänster, men kan man inte tänka sig tvärtom också; att det är en merit som borde kunna ge löneförhöjning? Den linjen ska jag nog gå på när det blir dags för löneförhandling.

Anonym sa...

Det låter tryggande. Jag trodde att det var allvarligare än så.
Tankarna går till Jesu ord hos Lukas 21. "När ni ser detta ske,lyft era huvuden,ty då nalkas er befrielse. Födslovåndor kan vara smärtsamma men de går över. Förföljeserna är smärtsamma men de går över. Gud är med i smärtan och bär oss vid liknande situationer. Vilken ära! Tänk om kyrkoeliten skulle veta det. Då skulle de häpna och lägga ner alla vapen. Vad säger biskopen? Jag inbillar mig att han borde hjälpa en präst. Men jag kan ha fel. Jag vet lite om Svenska kyrkans struktur och organisation.Jag tillhör en annan församling.
Gud ser och hjälper. Kristna är kallade till större uppgifter i livet än att sörja över att de oföståndiga gör fel bedömningar. Ge inte upp loppet. Du är kallad att befria andra från liknande bedrövelser. Genom att kämpa den goda kampen hjälper du kyrkans elit att förstå Guds tankar om en kristen kyrka. Är Svenska kyrkan en kristen kyrka eller enbart en politisk organsiation? Hur ser du på detta?

Erik

Håkan Sunnliden sa...

Den är både ock, men mest en organisation. Kristi kyrka består av människor oavsett vilken organisation de är med i. Bekännelseskrifterna definierar församlingen som "där Guds Ord rent och klart förkunnas och sakramenten rätt förvaltas". Definitionen gjordes av Luther och är bra, men otillräcklig. Den stämmer inte med vår tid längre. Jag skulle vilja lägga till att vi lever i "de heligas gemenskap", men det gör man kanske om man firar gudstjänst enligt Luthers definition. Men detta har ju blivit sällsynt i våra dagar. Det finns platser, men det verkar som att Svenska kyrkan faller sönder i sina församlingar. På vissa platser överlappar Kristi kyrka och Svenska kyrkan varandra. Det finns mycket att sgäa om detta, men nöjer mig än så länge med detta.

Anonym sa...

Kasta av dig kyrkans bojor av lag och ordning och ta på dig frihetens frälsarkrans. Kliv ur Titanic innan du går under med den.
Karl

Anonym sa...

Det måste vara tungt att jobba i en kyrka som motarbetar Guds ord.
Ikväll skall jag knäppa mina händer och bedja att du orkar vara kvar trots allt.
Erik

Håkan Sunnliden sa...

Karl, den tanken har jag tänkt. Jag har också varit utan tjänst ett antal år då jag reste som bibellärare. Min erfarenhet är att det inte är grönare på andra sidan.

Min uppgift är att verka för en ny reformation och jag tror den kommer även om jag inte får uppleva den.Det hör till kyrkans väsen att dö och återuppstå. För mig som missionär är inte det jobbiga att vara anställd av Svenska kyrkan, utan att hålla fast vid trons goda kamp i en hård värld.

Anonym sa...

Minns jag inte helt fel så har domkapitlet i Linköping någon gång under 2009 eller 2010 själva fråntagit tre präster vigselrätten. Då tror jag det hela berodde att prästerna på grund av ålder/sjukdom (=demens?) inte ansågs kunna klara av uppdraget. Ta och kolla upp detta och se till att ditt fall prövas i överklagandenämnden. Göteborg har ju som bekant dömt annorlunda.

Thomas F. Moesgaard-Christensen sa...

Kære Håkan - den skriftlige erinran er en hædersbevisning. Tillykke med den og Gud velsigne dig.

Gode hilsner fra Thomas i Danmark

Anonym sa...

Ständigt denna illojalitet som argument. Om du nu ändå skulle vilja gå vidare så kan det vara bra att ställa sig fråga var i kyrkoordningen eller de vigningslöften du avgett det står att en präst ska vara lojal mot Svensk Kyrkan? En sökning på ordet lojal i kyrkoordningen ger exakt noll träffar.

DK kan få tycka vad de vill men det är otillständigt att de inte dömer efter "lagen".

Anonym sa...

"Många människobud ha ju med tiden ändrats, såsom själva kyrkoordningarna utvisa. Men om det icke kan utverkas, att sådana föreskrifter upphävas, som icke kunna åtlydas utan synd, måste vi följa den apostoliska regeln vilken säger: Man måste lyda Gud mer än människor (Apg. 5:29)... Blott det har omnämnts, som nödvändigt måste framhävas, för att det skall bli klart, att hos oss ingen lära och inga former för gudsdyrkan införts, som strida mot Skriften eller den allmänneliga kyrkan (ecclesiam catholicam) " Ur CA art 28 om den andliga makten. Detta har vi präster lovat i prästvigningen med Guds hjälp. Det kan inga "förmän" eller "domkapitel" bortförklara eller omtolka.
I Kristus
Thomas Andersson

Håkan Sunnliden sa...

Det är fantastiskt fint att läsa era kommentarer. Dels därför att de känns som ett gott moraliskt stöd, men dels också för att jag kan ana en starkare motståndrörelse inom Svenska kyrkan. Jag tror det är dags för det nu. Vi gör det bäst genom att förkunna evengelium rent och klart och genom att rätt förvalta sakramenten.

Hans & Lena Gyllensten sa...

Kära Håkan,
Helt rätt handlat! Skönt att du inte låter dig skrämmas!
Vill bara uppmuntra dig att stå på dig i Guds kraft och att låta Anden bevara ditt hjärta rent från allt det onda som en kamp som denna kan skapa.
Guds frid!