onsdag, mars 09, 2011

De silar mygg men sväljer kameler

Nu har den värsta stormen lagt sig. Det var i måndags drevet gick. När Jönköpings radion hade sänt nyheten om att jag skickat tillbaka mitt vigselförordnande på morgonnyheterna och Tidningarnas Telegrambyrå (TT) fått del av det bröt det osannolika ut. Jacob konstaterade snart att några timmar senare var nyheten ute förutom på radion, på tre TV-kanaler och 39 dagstidningar. Men vad är det som är så märkligt? Att en präst skickar tillbaka sitt förordnande? Vänner - läs vad jag skriver - här kan vi lära oss något om massmedia förutom att de skriver av varandra okritiskt. Källkritiken är i mitt fall närmast obefintlig.

Inom forskningen talar vi ofta om för-förståelse. Det är den förståelse vi alla har genom uppfostran, miljö, förkunskaper eller hållning i största allmänhet. Detta är något vi måste vara medvetna om eftersom det styr vårt sätt att tolka. Och tolkade gjorde journalisterna, men för ovanlighets skull undertolkade de. Journalisterna utgick ifrån att jag tycker illa om homosexuella och att jag protesterar mot dem. Det är journalisternas förförståelse. De sätter rubriker som att jag vägra att viga, vilket jag inte alls gör, men det är vad de hör, det är vad läser och det är vad de skriver. Jag kallar det för tunnelseende eller kanske fixering. Så här stod det i TT:s meddelande:

Ännu en präst i Svenska kyrkan vill avsäga sig sin vigselrätt i protest mot kravet på att även viga samkönade par.
-Då har man ju lämnat det som är kristet, säger prästen i Värnamo, Håkan Sunnliden, till Sveriges Radio Jönköping.
Hans åsikter är kända i trakten. I fjol utsattes han för en falsk vigselannons i lokaltidningen med ett samkönat par.


Det var den text som gick ut i hela Sverige. Men det var väl inte det jag skrev i min ansökan till Kammarkollegiet? Jag skrev:

Regeringen beslutade den 1 april år 2009 om könsneutral vigsel. Det är ingenting att säga om. Mitt problem uppstod när Svenska kyrkan bejakar denna ordning genom att kollektivt ansöka om vigselrätt för sina präster samt ändra ordningen för vigsel i Kyrkohandboken. Genom denna anpassning fortsätter Svenska kyrkan sin myndighetsutövning som om ingenting har hänt. Dessutom har Svenska kyrkan därigenom ändrat på förutsättningarna för äktenskap och en mängd frågor främst av teologisk art uppstår. Det är frågor som rör den kyrkliga demokratin, Svenska kyrkans lära, de ekumeniska relationerna, församlingarnas pastoraler för att inte tala om prästens egen identitet.

I min förra blogg lade jag ut texten i fem punkter. Jag förstår att media har sin infallsvinkel. Jag kan uppfattas som den som protesterar mot homovigslar, men mitt ärende är betydligt större och viktigare än så. Tänk att media ännu en gång missade poängen Eller som någon känd person sa: De silar mygg men sväljer kameler.

11 kommentarer:

Jacob Sunnliden sa...

Bra! Sociala medier ger en bra balans till de traditionella medierna.

Här kan man läsa vad du tycker och jämföra med vad en journalist uppfattar att du säger.

Jacob Sunnliden sa...

http://jacobsunnliden.wordpress.com/2011/03/10/sociala-medier-en-bra-balans/

Anonym sa...

I SR Jönköpings aktualitetsprogram Lasso fick du utveckla din tankegång.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2345&grupp=13700&artikel=4386393

Mvh Karin Selldén/producent

Anonym sa...

Ber för ditt mod att stå upp för tron.Du är ett föredömmer för oss inom Sv.Kyrkan!
Jannne

Jacob Sunnliden sa...

Bra intervju i Lasso.

Håkan Sunnliden sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håkan Sunnliden sa...

Karin, jag hade inte själv lyssnat på Lasso, men har gjort det nu. Jag tycker att det inslaget som ligger på nätet ger er MVG. Tack för det.

Men sedan lyssnade jag på "er nyhet" och det är nog därifrån TT tagit informationen. Håll med om att vinklingen är kraftig, ur min synvinkel klart orättfärdig. På det här sättet blir det ni som ligger bakom hela Sveriges vrångbild, trots att ni gjorde ett bra Lasso-program, det vill säga där jag fick förklara mig. På det sättet jag IG.

Jag kan inte begripa varför media ska slarva bort bra nyheter på det här sättet. Min bästa tolkning är att det saknas kunskaper. Jag vill inte tro att ni är elaka. Men det var det bloggen handlade om.

Johan sa...

Vissa ämnen - som det här - behöver mer tid än andra för att de är mer komplicerade. Då passar helt enkelt inte det twitter-artade formatet att saxa ur och vidarebefordra. Åtminstone inte när det råder en sådan brist på kunskap i ämnet - som det här!

Jacob Sunnliden sa...

Karin och Pappa
Svarar med mitt svar på din kommentar på min blogg (hängde ni me?)

när jag gick i skolan lärde jag mig en ramsa av en journalist på just sverigesradio jönköping.
”Våga vinkla – välja bort. Hellre gripbart än för kort”.

Det är tyvärr så att vinklingen samkönad vigsel ger större uppmärksamhet än princip frågan kyrka stat.

Vi måste således leva med att media väljer vad de ska vinkla. Och här har vi anledningen till att man alltid ska hålla sig till det man tänkt och kärnfrågan. ALDRIG sväva ut eller svara på något annat.

Anonym sa...

Hej, förstår inte ditt blogginlägg. Du menar att du inte har något problem med att viga homosexuella?

Och det är inte är konstigt att medierna fokuserar på denna aspekt. Det är vad nyheter handlar om - att plocka fram sådant som bedöms ha ett nyhetsvärde. Blev du verkligen så förvånad över det?
Att enskildas präster syn på svenska kyrkan inte väcker något medial intresse kanske är inte så konstigt, men diskriminering mot homosexuella är ett ämne som intressant för allmänheten.

Monika andersson

Jacob Sunnliden sa...

Monika Fokus. Jag uppfattar att frågan handlar om följande. Staten har tagit över det här med vigslar och kammarkollegiet avgör vem som ska få viga och inte. Det anser inte Håkan är rätt därför avsäger han sig vigselrätten. Klart.

Det mediala är en annan diskussion och deras nyhetsvärderingar.