lördag, september 12, 2009

Något om kyrkokampen

Den kyrkokamp jag hänvisat till gång efter annan är inte slut. Men jag tror att det är viktigt för dem som vill vara lärjungar idag att mogna och lära sig att urskilja. Alltför många förväxlar fortfarande Kristi Kyrka med Svenska kyrkan eller något annat samfund. Jag minns när jag första gången vågade erkänna för mig själv att den församling jag tjänade inte utan vidare var en kristen församling. Den fostran och tradition jag växt upp i hade förblindat mig och gjorde att jag inte kunde skilja mellan Kristi Kyrka och ett modernt kyrkosamfund. Det är två olika enheter om de än överlappar varandra i viss mån. Men denna kamp utkämpas på olika nivåer.

Göran Skytte som inte varit kristen särskilt länge i jämförelse med mig hade i SvD, 12/9 en klarsynt kolumn under rubriken Frihalsa kyrkan från slaveriet. Du hittar den genom att klicka på http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3510841.svd Vi behöver kämpa den goda kampen på flera nivåer väl medvetna om att den kampen först och främst förs i det egna hjärtat.

Luther talade om våra fiender som världen, djävulen och vårt eget kött. Jag vill inte lägga till Svenska kyrkan, men är medveten om att den är starkt "ockuperad av världen". Men alla dem som vill vara uppriktiga lärjungar - oavsett kyrkosamfund - ska nu hitta varandra och tillsammans ska vi bättre representera Kristi Kyrka.

Glöm aldrig att du är "barn i Guds familj", "får i hans hjord", "en gren i det sanna vinträdet" och att "du kämpar den goda kampen tillsammans med alla andra i Guds armé". Enklast är att göra detta på vardagsnivå, i den lilla gemenskapen som också den är en fullgod gemenskap när Jesus är mitt ibland oss.

4 kommentarer:

SigridL sa...

Läs gärna vad Henrik Perret skriver på sin blogg under rubriken Berea-modellen
http://henrik.perret.nu/

Håkan Sunnliden sa...

Jag har nu läst Henrik Perrets blogg och den stryker under vad Herren gör också bland oss. Låt oss hjälpas åt att få lite bättre fart på lekmännen. Det räcker inte längre med att gå på möten och gudstjänster. Vi behöver hitta varandra i vardagen. Det är bara så vi kan återerövra vår trovärdighet.

Joachim sa...

Jag måste bara fråga. Varför vill du försvara Svenska kyrkan? Du skiljer ju på den och "Kristi kyrka". Jag har ofta svårt att förstå vad det är som ska försvaras. Om jag hade varit i situationen att försöka bevara Svenska kyrkan från det politiska intrånget så hade det möjligtvis varit för att bevara möjligheterna att kunna ge människor tillfälle att lära känna Gud. Folk hittar lätt till Svenska kyrkan, genom konfirmation bl.a.
Men vad är det annars man försvarar? Alla rituella delar kan man ju utföra utan att "vara med i" Svenska kyrkan (nattvard, dop, osv.), om de nu alls är tänkta att utföras i rituella former från början. Äktenskapet som du skrev om i förra inlägget kopplar du till att man och kvinna var skapade för varandra. Vem har sagt att inträdet behöver ske så som människan har skapat vigselordningen? Det står ju ingenting om den i Bibeln. Därför, vad är det man beskyddar när man åtager sig att bevara "äktenskapet"? Jag tycker det är mycket man försvarar i onödan, därför skulle det vara intressant och höra vad du säger om detta.

Håkan Sunnliden sa...

Principiellt viktiga frågor som jag inte hinner kommentera just nu, men jag lovar återkomma i en ny blogg snart.