onsdag, april 08, 2009

Ny definition av begreppet församlingen

Nu har jag fått en ny tanke i min brottningskamp med församlingsbegreppet. Tänk om jag kunde använda ordet församling som ett samlingsbegrepp (ungefär liktydigt med den lokala, det vill säga den ekumeniska församlingen)? Församlingen kunde då bestå av Svenska kyrkan, Missionskyrkan, Pingstkyrkan, kommuniteten och cellkyrkan. Var och en kunde sköta sitt så att säga men först tillsammans är vi församlingen. På det sättet har vi både närmat oss det bibliska begreppet och fört ekumeniken ett steg framåt genom att ställa alla nuvarande församlingar offside.

Jag vet varför jag aldrig tänkt på detta förut. Det beror på att jag har utgått från församlingen, i bestämd form. Jag har så att säga själv stått mitt i den och sedan försökt beskriva den. Det har säkert också varit så att dogmatiken låst läget och gjort att jag sett andra samfund utanför mitt eget.

Nu är jag bara spänd på att se om denna nya definition av församlingen håller på sikt.

4 kommentarer:

SigridL sa...

Se där! Nu börjar det hända saker i samtalet.
Om Kyrkan är de som hör Herren till, även lokalt på en lokal plats, borde församlingen kunna vara Kyrkan också.

Men jag tror fortfarande att du har rätt i att en lokal grupp bör ha något att relatera till, om inte annat för att hålla sig inom bekännelsens ramar.

Skulle vara roligt med fleras tankar kring det här.

SigridL sa...

Måste börja med att konstatera att jag nog är en smula besviken. Ingen kommentar efter min!! Och jag som trodde att det här var ett aktuellt ämne som skulle engagera!!
Jag är inte helt säker på att kyrkan utvecklas i en rikting som jag vill följa och tycker att detta är en viktig diskussion. Måhända är jag onödigt pessimistisk och självklart vakar vår Herre över sin kyrka, men ändå. ÄR det verkligen ingen som vill samtala om det här??

Anonym sa...

visst är det så vi definierar församling, de kristna på orten. eller har jag missat något?

Anonym sa...

Jo, jag måste säga att jag tycker detta är intressant. Så skulle jag vilja säga att kyrkan är. Ibland t o m arbetar vi ju så. Jag kan säga att vi satt med några missionskyrkor i trakten och samtalade om ungdomsarbetet framöver, och tankarna är inte helt olikt detta¸ även om vi inte formulerat det så. Jag återkommer till denna blogg, var så säker! Bra Håkan!