lördag, mars 09, 2019

Till Nepal

Om någon timme bär det av till Nepal. Den här gången är det pappa som följer med Victor. Victor har sitt engagemang i ledningen av två företag i Kathmandu. Kari och jag bestämde oss för att följa med den här gången. Det blir Karis fjärde och min tredje resa. Min senaste resa fick ett oönskat slut, men nu tror vi att det går bra den här gången.

Det visade sig när jag pratade med gode vännen och medarbetaren Hans Sundberg att vår kontaktman för pastorsutbildningen i Nepal är något involverad också i det arbete Kari och jag nu ska besöka. Jag känner på mig att Herren håller på att föra saker framåt genom att knyta ihop tidigare osannolika människor. Det kommer att bli en spännande resa.

För övrigt har jag inte bloggat på länge. Mitt kyrkopolitiska engagemang har tagit en annan vändning på så sätt att annat blivit betydligt viktigare. Jag ska naturligtvis göra mitt bästa  för Frimodig kyrka, men annat känns betydligt mer angeläget.

Arbetet med vår Bibelskola-on-line, som jag hoppas du har besökt har tagit både tid och kraft, men redan visat sig vara värt insatsen. I skrivande stund kunde jag se att skolan för närvarande har 41 bibelskoleelever. Jag kallar dem som även om You Tube kallar dem prenumeranter. I går kunde vi med glädje presentera det femte och sista ämnesområdet som är dogmatik. Det betyder att grunden är lagd och att det nu gäller att bygga vidare. Jag skulle tro att det är klokt att inte gå för fort fram. Eleverna ska hinna med. Kanske blir det lagom att lägga ut ett par avsnitt i vecka framöver.

Boken Evangelium enligt Matteus har fått en fantastiskt bra start. Först överraskades jag av Värnamo Nyheter som gjorde en intervju med anledning av boken. Om det var en överraskning var det en ännu större överraskning att Kyrkans Tidning hörde av sig och också gjorde en intervju med anledning av boken. Den senare intervju publiceras förmodligen i veckan som kommer, då jag är i Nepal, men jag kan nog få tag på tidningen när jag kommer hem.

En tredje intressant händelse är att en längtan efter att bilda en EFS-förening tycks finnas i Värnamo. I en mening är jag inte förvånad. Denna längtan behöver inte endast vara en besvikelse över sakernas tillstånd i pastoratet. Det är snarare en längtan efter frihet och fördjupning. Det är sunt. Eftersom jag alltmer tror på allmänkyrkliga husförsamlingar hälsar jag detta välkommet.

Den kände sociologen Rodney Stark har räknat på den numerära tillväxten i fornkyrkan. I hans resonemang hade Rom 450 000 invånare i början på 300-talet. Dryga 60 % hade blivit kristna, men inga kyrkbyggnader var på plats. De kristna var organiserade i husförsamlingar. Om en husförsamling bestod av låt säga 60 personer betyder det att Rom hade uppemot 5 000 församlingar när kyrkan blev statskyrka. Otroligt.

Jag använde samma beräkningsmetod för att räkna på Värnamo med sina 34 000 invånare. Dryga 60 % skulle vara kristna och kommunen skulle ha ungefär 350 husförsamlingar! Det du! Även om jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att få uppleva något i närheten av det är det ändå en store framgång för Guds rike för varje liten gemenskap som blir till.

Nej, nu måste vi strax åka. Vi kommer hem söndagen den 17:e mars eller möjligen på måndagen. Då ska jag ge en liten rapport. Tills dess önskar jag dig allt gott.

i Jesus / Håkan

Inga kommentarer: