onsdag, juli 27, 2016

Guds Ord räcker

Guds Ord räcker är titeln på en ny bok skriven av gode vännen och doktorn Anders Gerdmar. Jag har inte läst den. den kom först häromdagen, men om någon timme ska jag försöka få tag på den.

Kent och jag reser idag till Sigtuna. På Folkhögskolan i Sigtuna samlar en annan god vän och doktor Hans Sundberg ett antal vänner under beteckningen Kingdom Camp. Vill du veta något mer om sammanhanget kan du trycka här. Vad jag förstår var det till en början fråga om ett växande familjeläger. Idag tror jag det mer liknar ett intressant nätverk. Vi får se vad jag skriver när jag kommer hem. Jag ska predika på torsdagskvällen om efterföljelse i ett missionellt perspektiv. Hhm, det är fina ord.

Men på vägen upp stannar Kent och jag i Jönköping och på OAS-mötet. Det är där AQnders Gerdmar ska lansera den nya boken, en bok som jag tror är mycket aktuell och säkerligen kan bli diskuterad. Enligt en presentation, vill du se den klicka här, fick Anders Gerdmar frågan: "Måste jag bli katolik för att vara en riktig kristen?" Så kort kan bakgrunden vara till en bok. Men frågan är verkligen befogad i en tid då Svenska kyrkans (och för all del även många frikyrkors) trovärdighet urholkas. Vi har själva vänner som lämnat Svenska kyrkan för att i stället ansluta sig till Romersk-katolska kyrkan. Och det kan finnas många skäl till det som jag inte fördjupar mig i här och nu.

Gerdmars bok kommer i rätt tid eftersom man inte måste tillhöra Romersk-katolska kyrkan för att vara en riktig kristen, något som romersk-katolska kristna också måste erkänna även om det sker motvilligt. Den Romersk-katolska kyrkans sanningsanspråk uppfattar jag som ett ekumeniskt problem. Självklart har alla kyrkor och samfund sina problem, men det gäller också att se och att erkänna dem. Inte som Svenska kyrkans överhet - bara sticka huvudet i sanden.

Eftersom jag inte läst Gerdmars bok kan jag bara fundera i förväg. Jag hoppas att den inte är alltför polemisk. Det gör ingen människa glad, utan att den i stället är saklig och uppbygglig.

Efter OAS fortsätter vi till Sigtuna. Där samlas människor i ett helt annat sammanhang. De flesta av dem kommer från så kallade fri-fria sammanhang, nyplanterade, växande nätverk. Men där lär också finnas en romersk-katolsk diakon. Honom ser jag fram emot att få träffa.

På fredag reser Kent och jag till Finland där vi ska medverka på ett ungdomsläger. Jag har tre undervisningspass om att Guds Ord räcker!! De ska handla om Bibelns trovärdighet och om hur vi kan tillgodogöra oss den. Kent ska ge sitt vittnesbörd på lördagskvällen.

Apropå att kyrkor och samfund och på att Guds Ord räcker har Peter Halldorf också i dagarna kommit ut med en ny bok Att älska sin nästas kyrka som sin egen. Den kan beställas från Artos.


Nej, nu måste jag nog packa och ge mig iväg. Vi kommer hem natten till måndag. På måndag har Värnamo koinonia interna överläggningar. Det blir mycket att rapportera framöver. Ha det så bra och kom ihåg att Guds Ord räcker.

1 kommentar:

  1. Alla katoliker erkänner andra kristna som just kristna. Bröder och systrar i Herren. Finns ingen motvillghet där som det tyvärr finns bland många frikyrkliga gentemot katoliker!

    Så här är den katolska synen på andra kristna: Katolska Kyrkans Katekes

    818:De som i dag föds i samfund som framgått ur sådana söndringar och ”där lär sig tro på Kristus kan inte tillskrivas personlig skuld för splittringen, och den katolska kyrkan omfattar dem därför med broderlig kärlek och aktning.... Dessa troende har blivit rättfärdiggjorda av tro i dopet och är inlemmade i Kristus; de har därför all rätt att kallas kristna, och den katolska kyrkan erkänner dem med rätta som sina bröder och systrar i Herren”.

    819 Dessutom finns det ”många drag av helighet och sanning” utanför den katolska kyrkans synliga gränser: ”Guds skrivna ord, nådens liv, tro, hopp och kärlek, Andens övriga gåvor samt vissa yttre värden”. Kristi Ande använder sig av dessa kyrkor och kyrkliga samfund som nådemedel vilkas kraft kommer från den nådens sanning och fullhet som Kristus har anförtrott den katolska kyrkan.

    SvaraRadera